Luister naar

Recept: Pistachemousse

Nieuws
Paus Franciscus houdt van eten en is een ware chef-kok. Als hoofd van de jezuïeten kookte hij regelmatig en later ook als aartsbisschop. Hierbij een zeer eenvoudig en snel recept om met weinig handelingen een heerlijk en gezond dessert te maken.
redactie nd
maandag 12 maart 2018 om 03:00
Recept: Pistachemousse
Recept: Pistachemousse uit besproken boek

benodigdheden

3 biologische eieren

80 gram suiker

150 gram plantaardige room

80 gram fijngemalen ­pistachenootjes

bereiding

Klop 3 biologische eieren au bain-marie stijf. Breng hiervoor een beetje water in een ruime pan aan de kook en zet hier een metalen kom bovenop (in de keuken wordt deze kom ook wel een bastardella of ‘bastaardje’ genoemd). Breek hier de eieren in en klop ze met 80 gram suiker stijf totdat het mengsel een temperatuur van 45-50 °C bereikt. Blijf kloppen tot je een schuimig geheel krijgt.

Klop in een andere kom 150 gram plantaardige room op en voeg die, samen met 80 gram fijngemalen pistachenootjes, voorzichtig toe aan de geklopte eieren. Roer alles goed door elkaar en giet het mengsel over in eenpersoonsschaaltjes. Laat de mousse minstens 1 uur, maar liever 2 uur, in de koelkast afkoelen. Sprenkel er voor het opdienen wat gemalen pistachenootjes overheen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ineke: ‘Ik kom bijna niet in de supermarkt. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en haal dat bij de groenteman, op de markt of bij een biologische boer.'

Ineke heeft al veertien jaar geen grijze kliko meer voor het restafval: 'We hadden hem niet nodig'

Ineke de Jong-van der Veen (76) uit Nijkerk. Ze heeft deed de grijze kliko de deur uit. ‘Als ik jarig ben, vraag ik altijd om iets eetbaars wat gezond is en waar geen plastic verpakking omheen zit.’

Kleding is een grote vervuiler. 'Als elke Nederlander per jaar zes kledingstukken mínder zou kopen, zou dat heel veel CO2 besparen.'

Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast? 'Kleding heeft ook invloed op hoe we denken én handelen'

Less is more, en dat geldt vooral voor het kopen van kleren. Want de productie van kleding heeft veel invloed op het milieu. Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast?

In de stad Nijkerk, met een rijk cacao-verleden, creëren de meester en zijn leerling de meest verrassende smaakbommetjes van chocolade.

Hoe krijg je taart en chocola weer op de menukaart? 'Na het hoofdgerecht moet het hoogtepunt komen'

Het dessert heeft zwaar te lijden. Omwille van de sluitpost kiest de horeca steeds vaker voor een doorsnee inkooptoetje en thuis nemen we genoegen met een schaaltje vla. Waar is de zoete creativiteit gebleven?

Hovenier Hans te Loo: 'Als je de regenpijp afkoppelt, kan het water de tuin in stromen en infiltreren in de bodem.'

Niet te nat en niet te droog, hoe doe je dat in de tuin? Acht tips van een hovenier

Slim omgaan met water in de tuin, hovenier Hans te Loo draait zijn hand er niet voor om. Hoe voorkom je dat de tuin te nat of juist te droog is? ‘Zet de juiste plant op de juiste plek.’

In het drukke gezin Van der Kolk lukt het doordeweeks niet om gezamenlijk te ontbijten. Daarom maakt Marijke er op zaterdag extra werk van.

Aan tafel bij het gezin Van der Kolk: 'Als we soep eten, vieren we avondmaal met de kinderen'

Gert en Marijke van der Kolk proberen in elke maaltijd wel groenten te verwerken: courgette in het ontbijt, paprika en komkommer bij de lunch ... 'Als de kinderen ’s avonds hun bord niet leegeten, is dat minder erg.'

'Het wordt tijd om Carcassonne na al die jaren te vragen de kroon over te dragen aan Cascadia.'

Carcassonne, de koning van het tegellegspel, heeft concurrentie: 'Enorm simpel en snel uit te leggen'

Jarenlang was Carcassonne de onbetwiste koning van het tegellegspel. Maar er is een nieuwe kaper op de kust, stelt bordspel-recensent Wilco van Doorn. 'Misschien wordt het zelfs wel tijd om de kroon over te dragen.'