Recept: Oma’s Twentse hum(p)kes-soep

Koken
beeld Dick Vos
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Han Wilmink is kok en dominee, kookdominee dus. Hij laat zich inspireren door de actualiteit als hij in de keuken staat en deelt in deze rubriek zijn lekkerste recepten. Voor vandaag: oma’s Twentse hum(p)kes-soep.

Wanneer ik aan mijn oma Wilmink in Hengelo (Ov) terugdenk, dan ruik ik weer haar heerlijke bonensoep en zie het pannetje met gebakken uien ernaast staan. Die uitjes deed mijn opa altijd aan tafel over de soep. Vond ik ook erg lekker. Oma maakte ook graag humkessoep. Streekeigen gerechten zijn, net als vergeten groenten, bezig met een comeback onder het motto ‘wat je van dichtbij haalt is goed’.

‘Humkes’ of ‘humpkes’ is Twents voor hompjes, stukjes. Volgens mijn oma werden hier stukjes pronk-, snij- of slaboon mee bedoeld. ‘Pronkers’ of pronkbonen lijken wat op snijbonen en zijn een bijna ver …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?