Luister naar

Recept: Aardappelfocaccia

Nieuws
?Aardappel is zo’n ­geweldig ingrediënt om een brood mee te bakken! Het wordt er zacht en sponzig van, geweldig dus voor het opsoppen van saus. Geef deze ­focaccia bij voorkeur bij het avondeten of een warme lunch.
redactie nd
donderdag 28 december 2017 om 03:00
Recept: Aardappelfocaccia
Recept: Aardappelfocaccia Oof Verschuren

benodigdheden

ca. 250 ml lauwwarme melk

250 gram aardappelpuree, op kamertemperatuur

150 gram roomboter, op kamertemperatuur

2 eieren

30 gram suiker

1 theel. zout

625 gram bloem Optioneel voor de garnering:

3 grote vastkokende ­aardappels, in de schil voorgekookt, in lange schijven

2 eetl. olijfolie

naalden van 4 takjes rozemarijn

snuf grof zeezout of zoutflakes?

bereiding

Los de gist op in vijftig milliliter van de lauwwarme melk. Meng met een mixer de aardappelpuree, roomboter, eieren, suiker en het zout ongeveer twee minuten op niet al te hoge snelheid. Voeg het gistmengsel

en de rest van de lauwe melk toe. Mix tot het geheel goed is gemengd.

Vervang de kloppers door deeghaken en voeg beetje bij beetje de

bloem toe tot alles is opgenomen. Kneed dan nog ruim vijf minuten.

Vorm een mooie zachte bal en laat het deeg op een warme plaats afgedekt zeker een uur rijzen.

Kneed het deeg met de hand nog drie minuten op een met bloem bestoven

aanrecht en druk het uit tot een groot ovaal plat brood van zeg

20 x 30 cm. Leg het op een bakplaat met bakpapier erop en bestoven

met wat bloem. Druk de schijven aardappel erin, bestrijk alles licht

met wat olijfolie en bestrooi met de rozemarijn en wat grof zeezout.

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Laat het brood opnieuw onder een theedoek rijzen, ditmaal zo’n

dertig minuten. Bak het in ongeveer vijftien minuten in de oven

goudbruin.? <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ineke: ‘Ik kom bijna niet in de supermarkt. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en haal dat bij de groenteman, op de markt of bij een biologische boer.'

Ineke heeft al veertien jaar geen grijze kliko meer voor het restafval: 'We hadden hem niet nodig'

Ineke de Jong-van der Veen (76) uit Nijkerk. Ze heeft deed de grijze kliko de deur uit. ‘Als ik jarig ben, vraag ik altijd om iets eetbaars wat gezond is en waar geen plastic verpakking omheen zit.’

Kleding is een grote vervuiler. 'Als elke Nederlander per jaar zes kledingstukken mínder zou kopen, zou dat heel veel CO2 besparen.'

Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast? 'Kleding heeft ook invloed op hoe we denken én handelen'

Less is more, en dat geldt vooral voor het kopen van kleren. Want de productie van kleding heeft veel invloed op het milieu. Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast?

In de stad Nijkerk, met een rijk cacao-verleden, creëren de meester en zijn leerling de meest verrassende smaakbommetjes van chocolade.

Hoe krijg je taart en chocola weer op de menukaart? 'Na het hoofdgerecht moet het hoogtepunt komen'

Het dessert heeft zwaar te lijden. Omwille van de sluitpost kiest de horeca steeds vaker voor een doorsnee inkooptoetje en thuis nemen we genoegen met een schaaltje vla. Waar is de zoete creativiteit gebleven?

Hovenier Hans te Loo: 'Als je de regenpijp afkoppelt, kan het water de tuin in stromen en infiltreren in de bodem.'

Niet te nat en niet te droog, hoe doe je dat in de tuin? Acht tips van een hovenier

Slim omgaan met water in de tuin, hovenier Hans te Loo draait zijn hand er niet voor om. Hoe voorkom je dat de tuin te nat of juist te droog is? ‘Zet de juiste plant op de juiste plek.’

In het drukke gezin Van der Kolk lukt het doordeweeks niet om gezamenlijk te ontbijten. Daarom maakt Marijke er op zaterdag extra werk van.

Aan tafel bij het gezin Van der Kolk: 'Als we soep eten, vieren we avondmaal met de kinderen'

Gert en Marijke van der Kolk proberen in elke maaltijd wel groenten te verwerken: courgette in het ontbijt, paprika en komkommer bij de lunch ... 'Als de kinderen ’s avonds hun bord niet leegeten, is dat minder erg.'

'Het wordt tijd om Carcassonne na al die jaren te vragen de kroon over te dragen aan Cascadia.'

Carcassonne, de koning van het tegellegspel, heeft concurrentie: 'Enorm simpel en snel uit te leggen'

Jarenlang was Carcassonne de onbetwiste koning van het tegellegspel. Maar er is een nieuwe kaper op de kust, stelt bordspel-recensent Wilco van Doorn. 'Misschien wordt het zelfs wel tijd om de kroon over te dragen.'