Recept: Aardappelfocaccia
benodigdheden
ca. 250 ml lauwwarme melk
250 gram aardappelpuree, op kamertemperatuur
150 gram roomboter, op kamertemperatuur
2 eieren
30 gram suiker
1 theel. zout
625 gram bloem Optioneel voor de garnering:
3 grote vastkokende aardappels, in de schil voorgekookt, in lange schijven
2 eetl. olijfolie
naalden van 4 takjes rozemarijn
snuf grof zeezout of zoutflakes?
n.a.v. Home sweet home, Yvette van Boven en Oof Verschuren. Fontaine Uitgevers, Hilversum 2017. 304 blz. € 29,95bereiding
Los de gist op in vijftig milliliter van de lauwwarme melk. Meng met een mixer de aardappelpuree, roomboter, eieren, suiker en het zout ongeveer twee minuten op niet al te hoge snelheid. Voeg het gistmengsel
en de rest van de lauwe melk toe. Mix tot het geheel goed is gemengd.
Vervang de kloppers door deeghaken en voeg beetje bij beetje de
bloem toe tot alles is opgenomen. Kneed dan nog ruim vijf minuten.
Vorm een mooie zachte bal en laat het deeg op een warme plaats afgedekt zeker een uur rijzen.
Kneed het deeg met de hand nog drie minuten op een met bloem bestoven
aanrecht en druk het uit tot een groot ovaal plat brood van zeg
20 x 30 cm. Leg het op een bakplaat met bakpapier erop en bestoven
met wat bloem. Druk de schijven aardappel erin, bestrijk alles licht
met wat olijfolie en bestrooi met de rozemarijn en wat grof zeezout.
Verwarm de oven voor tot 200 graden. Laat het brood opnieuw onder een theedoek rijzen, ditmaal zo’n
dertig minuten. Bak het in ongeveer vijftien minuten in de oven
goudbruin.? <