Meneer pastoor is een gelukkig mens

Koken
beeld uit besproken boek
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Ze smaken heerlijk, al is er weinig christelijks aan: de pastoorshaasjes uit het dikke kerstkookboek van tv-kok Rudolph van Veen.

Pastoorshaasjes (of pastoorhaasjes, zonder ‘s’ in het midden) komen uit het rooms-katholieke zuiden. In het najaar slachtten de boeren het varken. Bij iedere boerderij waar de pastoor kwam, kreeg hij een stuk van het mooiste vlees mee, de haas. Zo bestaat het gerecht ‘pastoorshaasjes’ uit meerdere kleine stukken varkenshaas. Op dezelfde manier kregen – en krijgen? – dominees in sommige delen van het land na de slacht ‘een hutspot’. Dat was een tas met verschillende stukken varkensvlees (niet per se de haas; protestanten zijn wellicht iets zuiniger?).

blijvertje

Rudolph van Veen, bekend van …
Dit is 15% van het artikel.

Wil je verder lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?