In de keuken: idolaat van de tomaat

Koken
beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De tomaat kennen we van de soep, saus, ­salade en SP, maar je kunt er ook een boek over volschrijven, ­bewijst culinair schrijfster Jenny Linford. ‘Het is een geweldig ingrediënt.’

Eerst even wat feiten en cijfers: Europeanen eten gemiddeld 21 kilo tomaten per persoon per jaar, Amerikanen nog tien kilo meer. In 1950 werd per jaar 7,5 kilo tomaten per Nederlander geoogst, nu ligt dat rond de 50 kilo. Ze zijn er in honderden rassen, klein, groot, rond, langwerpig, glad, geribbeld, rood, geel , oranje, groen, roze en paarszwart. De smaak varieert van zoet tot zurig.

Door het schrijven van een kookboek met 75 tomatenrecepten is Jenny Linford bevestigd in wat ze al heel lang wist: de tomaat wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd, maar is het dubbel en dwars waard om van t …
Dit is 13% van het artikel.

Wil je doorlezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Elke dag een nieuwsbrief

Elke dag het ND