De lekkerste streekdranken van Nederland: Amersfoorts bier

Gert van Reenen in het proeflokaal. Koken
Gert van Reenen in het proeflokaal. | beeld Marco Bosmans en nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Elke streek in Nederland heeft zijn eigen drank. Culinair journalist Marco Bosmans gaat proeven. Water, graan, hop en gerst, veel meer is het niet. Toch heeft Nederland een biernaam hoog te houden in de wereld. Het beroemde ‘groene flesje’ gaat van bar tot bar en van tap tot tap. Meer nog dan Amsterdam was Amersfoort eens een bierstad. Vanwege het schone water. Eeuwen na dato liggen de verhoudingen anders. Minibrouwer De Drie Ringen versus ‘Goliath’ Heineken. Zolang de christenen hun jaren tellen, wordt in Nederland al bier gebrouwen. Die link leg ik niet zomaar. Het waren namelijk de kloosterbroeders die in dit ambacht een prettige tijdsbesteding vonden. Vooral in de Middeleeuwen stonden er pruttelende ketels in de kloosters. Met kruidensapjes vooral, die een beetje aan bier deden denken en in die tijd vooral als gezond werden beschouwd. Aan het einde van de Middeleeuwen, toen ook het bittere hop was toegevoegd, werd het brouwen van bier een professionele, commerciële aangelegenheid. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de Gouden Eeuw haar naam ontleent aan het gerstenat. Nederlandse brouwers deden goede zaken, die in Amersfoort in het bijzonder.

Amersfoort, brouwersstad sinds 1323, moest het hebben van haar schone water, tot ergernis van het ‘viezere’ Amsterdam. In 1528 besloot Karel V Amersfoort zelfs het voorrecht te verlenen dat ‘binnen twee mylen of daeromtrent in den Lande omme Amersfoort’ niet gebrouwen mocht worden. In de negentiende eeuw ging het langzaam bergafwaarts. Amsterdam kreeg schoner water, de concurrentie werd harder en Amersfoortse brouwers sloten de deuren. Phoenix als laatste, in 1969.

‘Maar het mooie was dat de oude eigenaren van de Phoenix Brouwerij in de jaren tachtig aan de basis stonden van De Drie Ringen! Z …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?