Luister naar

De lekkerste oliebollen!

Nieuws
Masterchef Estee Strooker (22) heeft haar eigen restaurant in Arnhem, t Amusement. Ze houdt van eerlijk eten. Vandaag: oliebollen.
Estee Strooker
vrijdag 27 december 2013 om 10:05
De lekkerste oliebollen!
De lekkerste oliebollen!

Oliebollen horen bij oud en nieuw. Je mag ze eigenlijk niet missen. De lekkere zoete deegbal wordt ook vaak verrijkt met wat rozijntjes. Maar wist je dat je er nog veel meer doorheen kunt doen? Bij deze een makkelijk basisrecept waarbij ik je verschillende variatietips geef.

Ingrediënten basisrecept:

750 g bloem

1,5 zakje gist

20 g roomboter

3 el zonnebloemolie

1 tl zout

2 eieren

750 ml melk

2 el suiker

Extra nodig:

1. 200 g rozijnen en snufje kaneel, of

2. 1 appel, 100 g rozijnen, 100 g uitgebakken spekjes

3. verse ananas (of 4 schijven uit een blikje), mango, bosje munt

4. 1 peer, 100 g zwarte olijven zonder pit, 100 g blauwe kaas, bosje rozemarijn

5. verschillende kruiden, 100 g zongedroogde tomaten, 150 g roomkaas, 100 g gerookte zalm of 100 g rauwe ham


Bereiding basisrecept:

Meng de bloem samen met het zout en de suiker in een grote kom (houd er rekening mee dat het beslag nog gaat rijzen en twee keer zijn volume krijgt). Warm de melk een klein beetje op tot hij lauw is en meng er de gedroogde gist doorheen. Giet beetje voor beetje de melk op de bloem en meng het rustig door elkaar zodat er geen klontjes ontstaan. Als alle melk gemengd is, doe er dan de eieren doorheen. Smelt de boter en meng deze samen met de zonnebloemolie door het beslag.

Mocht je een smaak toe willen voegen aan de oliebol, dan moet dat in dit stadium, net voor je het beslag laat rijzen.*

Dek het beslag af met een vochtige theedoek en zet het ongeveer een uur op een warme plek. Je kunt het beslag bijvoorbeeld onder de verwarming plaatsen. Maak je het beslag s ochtends al? Zet het dan in de koelkast en haal het er twee uur voor gebruik uit en zet het dan op een warme plek.

Verwarm de frituur voor op 160 graden.

Schep met een ijslepel steeds dezelfde maat ronde balletjes en laat ze voorzichtig in de frituur vallen. Bak ze 2 tot 3 minuten, totdat de ballen mooi goudbruin zijn, terwijl je ze af en toe draait. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.


Variatietips: *

1. Om lekkere traditionele oliebollen te maken kun je er een snufje kaneel en wat rozijnen doorheen doen.

2. Een leuke variant op een zoete oliebol is een oliebol met appel, rozijntjes en uitgebakken spek. Dit geeft een beetje het effect van een appel-/spekpannenkoek. Besprenkel de oliebollen na het bakken met een mix van poedersuiker en five-spice poeder.

3. Een tropische variant kun je maken door wat blokjes ananas en mango aan het beslag toe te voegen. Hak er nog een klein beetje munt doorheen en het is een heerlijke verfrissende oliebol.

4. Een leuke vegetarische hartige variant is met peer, olijf en blauwe kaas. Snij er kleine stukjes peer en olijf doorheen en breek er wat stukjes blauwe kaas door. Hak er ook wat rozemarijn door. De kaas smelt heerlijk tijdens het bakken en de rozemarijn geeft een fantastische geur. Geef ze na het bakken nog een extra snufje zout en wat peper.

5. Je kunt een oliebol zelfs serveren als hapje. Bak een neutrale oliebol maar voeg er iets meer zout aan toe en eventueel wat verschillende kruiden of een fijngesneden zongedroogd tomaatje. Snij ze na het bakken doormidden en smeer ze in met roomkaas. Bedek de oliebol met een plakje gerookte zalm of een plakje rauwe ham. Heerlijke hapjes!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ineke: ‘Ik kom bijna niet in de supermarkt. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en haal dat bij de groenteman, op de markt of bij een biologische boer.'

Ineke heeft al veertien jaar geen grijze kliko meer voor het restafval: 'We hadden hem niet nodig'

Ineke de Jong-van der Veen (76) uit Nijkerk. Ze heeft deed de grijze kliko de deur uit. ‘Als ik jarig ben, vraag ik altijd om iets eetbaars wat gezond is en waar geen plastic verpakking omheen zit.’

Kleding is een grote vervuiler. 'Als elke Nederlander per jaar zes kledingstukken mínder zou kopen, zou dat heel veel CO2 besparen.'

Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast? 'Kleding heeft ook invloed op hoe we denken én handelen'

Less is more, en dat geldt vooral voor het kopen van kleren. Want de productie van kleding heeft veel invloed op het milieu. Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast?

In de stad Nijkerk, met een rijk cacao-verleden, creëren de meester en zijn leerling de meest verrassende smaakbommetjes van chocolade.

Hoe krijg je taart en chocola weer op de menukaart? 'Na het hoofdgerecht moet het hoogtepunt komen'

Het dessert heeft zwaar te lijden. Omwille van de sluitpost kiest de horeca steeds vaker voor een doorsnee inkooptoetje en thuis nemen we genoegen met een schaaltje vla. Waar is de zoete creativiteit gebleven?

Hovenier Hans te Loo: 'Als je de regenpijp afkoppelt, kan het water de tuin in stromen en infiltreren in de bodem.'

Niet te nat en niet te droog, hoe doe je dat in de tuin? Acht tips van een hovenier

Slim omgaan met water in de tuin, hovenier Hans te Loo draait zijn hand er niet voor om. Hoe voorkom je dat de tuin te nat of juist te droog is? ‘Zet de juiste plant op de juiste plek.’

In het drukke gezin Van der Kolk lukt het doordeweeks niet om gezamenlijk te ontbijten. Daarom maakt Marijke er op zaterdag extra werk van.

Aan tafel bij het gezin Van der Kolk: 'Als we soep eten, vieren we avondmaal met de kinderen'

Gert en Marijke van der Kolk proberen in elke maaltijd wel groenten te verwerken: courgette in het ontbijt, paprika en komkommer bij de lunch ... 'Als de kinderen ’s avonds hun bord niet leegeten, is dat minder erg.'

'Het wordt tijd om Carcassonne na al die jaren te vragen de kroon over te dragen aan Cascadia.'

Carcassonne, de koning van het tegellegspel, heeft concurrentie: 'Enorm simpel en snel uit te leggen'

Jarenlang was Carcassonne de onbetwiste koning van het tegellegspel. Maar er is een nieuwe kaper op de kust, stelt bordspel-recensent Wilco van Doorn. 'Misschien wordt het zelfs wel tijd om de kroon over te dragen.'