De lekkerste oliebollen!
Oliebollen horen bij oud en nieuw. Je mag ze eigenlijk niet missen. De lekkere zoete deegbal wordt ook vaak verrijkt met wat rozijntjes. Maar wist je dat je er nog veel meer doorheen kunt doen? Bij deze een makkelijk basisrecept waarbij ik je verschillende variatietips geef.
Ingrediënten basisrecept:
750 g bloem
1,5 zakje gist
20 g roomboter
3 el zonnebloemolie
1 tl zout
2 eieren
750 ml melk
2 el suiker
Extra nodig:
1. 200 g rozijnen en snufje kaneel, of
2. 1 appel, 100 g rozijnen, 100 g uitgebakken spekjes
3. verse ananas (of 4 schijven uit een blikje), mango, bosje munt
4. 1 peer, 100 g zwarte olijven zonder pit, 100 g blauwe kaas, bosje rozemarijn
5. verschillende kruiden, 100 g zongedroogde tomaten, 150 g roomkaas, 100 g gerookte zalm of 100 g rauwe ham
Bereiding basisrecept:
Meng de bloem samen met het zout en de suiker in een grote kom (houd er rekening mee dat het beslag nog gaat rijzen en twee keer zijn volume krijgt). Warm de melk een klein beetje op tot hij lauw is en meng er de gedroogde gist doorheen. Giet beetje voor beetje de melk op de bloem en meng het rustig door elkaar zodat er geen klontjes ontstaan. Als alle melk gemengd is, doe er dan de eieren doorheen. Smelt de boter en meng deze samen met de zonnebloemolie door het beslag.
Mocht je een smaak toe willen voegen aan de oliebol, dan moet dat in dit stadium, net voor je het beslag laat rijzen.*
Dek het beslag af met een vochtige theedoek en zet het ongeveer een uur op een warme plek. Je kunt het beslag bijvoorbeeld onder de verwarming plaatsen. Maak je het beslag s ochtends al? Zet het dan in de koelkast en haal het er twee uur voor gebruik uit en zet het dan op een warme plek.
Verwarm de frituur voor op 160 graden.
Schep met een ijslepel steeds dezelfde maat ronde balletjes en laat ze voorzichtig in de frituur vallen. Bak ze 2 tot 3 minuten, totdat de ballen mooi goudbruin zijn, terwijl je ze af en toe draait. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
Variatietips: *
1. Om lekkere traditionele oliebollen te maken kun je er een snufje kaneel en wat rozijnen doorheen doen.
2. Een leuke variant op een zoete oliebol is een oliebol met appel, rozijntjes en uitgebakken spek. Dit geeft een beetje het effect van een appel-/spekpannenkoek. Besprenkel de oliebollen na het bakken met een mix van poedersuiker en five-spice poeder.
3. Een tropische variant kun je maken door wat blokjes ananas en mango aan het beslag toe te voegen. Hak er nog een klein beetje munt doorheen en het is een heerlijke verfrissende oliebol.
4. Een leuke vegetarische hartige variant is met peer, olijf en blauwe kaas. Snij er kleine stukjes peer en olijf doorheen en breek er wat stukjes blauwe kaas door. Hak er ook wat rozemarijn door. De kaas smelt heerlijk tijdens het bakken en de rozemarijn geeft een fantastische geur. Geef ze na het bakken nog een extra snufje zout en wat peper.
5. Je kunt een oliebol zelfs serveren als hapje. Bak een neutrale oliebol maar voeg er iets meer zout aan toe en eventueel wat verschillende kruiden of een fijngesneden zongedroogd tomaatje. Snij ze na het bakken doormidden en smeer ze in met roomkaas. Bedek de oliebol met een plakje gerookte zalm of een plakje rauwe ham. Heerlijke hapjes!