De oceaan is dit jaar warmer dan anders, hoe erg is dat? ‘Een kleine opwarming maakt al veel verschil’

Achtergrond
Het oceaanwater is sinds het begin van satellietmetingen nog nooit zo warm geweest. Wat zijn de gevolgen daarvan? ‘Zeeleven is niet gewend aan schommelingen van de temperatuur.’
Carin Slotboom
dinsdag 2 mei 2023 om 18:16
'Koraal kan verbleken, ziek worden en zelfs afsterven. Ook schelpdieren kunnen niet tegen opwarming.'
'Koraal kan verbleken, ziek worden en zelfs afsterven. Ook schelpdieren kunnen niet tegen opwarming.' beeld afp / Khaled Desouki
Klimaat

Amersfoort

‘De hoge temperaturen van het oceaanwater zijn een teken dat het klimaat van slag is’, stelt oceanograaf Erik van Sebille. Dit voorjaar is de oceaan wereldwijd uitzonderlijk warm. Dat blijkt uit data van de National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa). In de Stille Oceaan werd zelfs aan de oppervlakte van het water een recordtemperatuur van 21,1 graden gemeten. Daarmee werd het eerdere record van 21,0 graden uit 2016 verbroken. 

De opwarming van het oceaanwater is een rechtstreeks gevolg van de opwarming van de aarde, legt Claudia Wieners, docent aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek in Utrecht, uit. ‘De zon voorziet de aarde van energie. De aarde raakt die energie weer kwijt door warmtestra..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.