Landen maken wereldwijde afspraken over water. ‘Watercrisis niet los te zien van klimaat- en voedselcrisis’

Nieuws
Vanaf woensdag komen wereldleiders in New York bijeen om te praten over onze eerste levensbehoefte: water. Bijna alle landen kampen met overstromingen, droogte of water van slechte kwaliteit.
Petra Noordhuis
maandag 20 maart 2023 om 16:28 aangepast 19:17
De rivier de Po in Italië viel afgelopen zomer droog. De waterstand is nog altijd laag, omdat er sindsdien maar weinig regen is gevallen. In de rivier zijn hierdoor kleine, begroeide eilanden ontstaan bij de stad Turijn.
De rivier de Po in Italië viel afgelopen zomer droog. De waterstand is nog altijd laag, omdat er sindsdien maar weinig regen is gevallen. In de rivier zijn hierdoor kleine, begroeide eilanden ontstaan bij de stad Turijn. beeld anp / Mauro Ujetto
Klimaat

Door klimaatverandering is het steeds slechter te voorspellen wanneer water beschikbaar is. Al deze problemen worden besproken op de Waterconferentie van de Verenigde Naties, die van 22 tot en met 24 maart in New York plaatsvindt en waarbij vertegenwoordigers uit de 193 VN-lidstaten aanwezig zijn. 

Deskundigen van Wageningen University & Research (WUR) zijn bij de conferentie aanwezig om de aandacht te vestigen op het verband tussen de beschikbaarheid van water en de wereldwijde voedselproductie. ‘Door klimaatverandering zal de waterschaarste toenemen. Dat is al voelbaar’, zegt Petra Hellegers, hoogleraar Water Resources Management aan de WUR en een van de wetenschappers die namens de universiteit de Waterconferentie bezoekt..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.