VS verliezen mogelijk Aaa-rating

Moody's verlaagt mogelijk zijn Aaa-rating van de Verenigde Staten. De kredietbeoordelaar gaat daartoe over als het Amerikaanse Congres er niet in slaagt akkoord te gaan met een plan om de staatsschuld onder controle te krijgen. Volgens Moody's moet het Congres volgend jaar instemmen met maatregelen die op de middellange termijn moeten leiden tot een daling van de verhouding tussen het bruto binnenlands product en de staatsschuld. Komt er geen goedgekeurd plan, dan verlaagt de kredietbeoordelaar de rating waarschijnlijk met een trede naar Aa1.

Nu heeft de Amerikaanse regering bij Moodys een Aaa-rating met negatieve vooruitzichten. Het bureau acht het onwaarschijnlijk dat dat gehandhaafd blijft. Wordt er wel een oplossing gevonden, dan wordt het label negatieve vooruitzicht verwijderd.

Bij Standard & Poors is de rating van de VS begin augustus al een trede lager gezet. Voor beleggers is het begrotingstekort van bijna tien procent van het bbp tot nog toe geen probleem geweest. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 1,68 procent, zon 0,3 procentpunt verwijderd van het laagste niveau ooit dat eerder dit jaar werd bereikt.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?