VN: minstens 93 duizend doden in Syrië

De burgeroorlog in Syrië heeft aan minstens 93 duizend mensen, merendeels burgers, het leven gekost. Dat heeft de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay donderdag bekendgemaakt. Het betreft een telling tot 1 mei.Volgens Pillay ligt het feitelijke aantal doden veel hoger. "Dit is het minimum. Het echte aantal is veel hoger." Pillay zei dat de golf van dodelijke slachtoffers een 'schokkend hoog niveau' heeft bereikt. Er komen in Syrië nu gemiddeld zo'n vijfduizend mensen per maand om het leven.Onder de slachtoffers zijn meer dan 6500 kinderen van wie een groot aantal jonger dan 10 jaar. Pillay stelde dat er bewijzen zijn dat kinderen zijn gemarteld en vermoord en hele gezinnen inclusief baby's zijn afgeslacht.Dat er zo veel burgerslachtoffers vallen komt volgens Pillay door het hoge aantal gewelddadige en ongerichte aanvallen. Zo vuren regeringstroepen, land- en luchtmacht, dag in dag uit op stedelijke gebieden waarbij ook raketten en clusterbommen worden gebruikt.De opstandelingen bestoken eveneens stedelijke gebieden en laten regelmatig bommen afgaan midden in stadscentra, met name in Damascus.Pillay noemde het gebruik van chemische wapens opvallend genoeg niet.

In een VN-rapport wordt het Vrije Syrische leger, de koepel van de opstandelingen, ervan beticht kindsoldaten in te zetten. De jongeren zijn tussen vijftien en zeventien jaar oud.

Het Syrische leger en de veiligheidsdiensten zouden kinderen van opstandelingen oppakken en martelen om zo informatie van hen te krijgen. De kinderen worden ook gebruikt om hun ouders en andere familieleden te dwingen zich over te geven.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?