Topoverleg over strijd tegen IS

De legerleiders van de meer dan twintig landen die deelnemen aan de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat komen dinsdag in de Verenigde Staten bijeen voor topoverleg. Ook de Amerikaanse president Barack Obama is daarbij aanwezig. Er wordt vooral gesproken over de militaire strategie en mogelijkheden om de extremisten aan te pakken.Volgens de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel is de bijeenkomst een poging om de strijd tegen IS beter te coördineren en te organiseren. "Ze (de landen die bij het overleg zijn, red.) werken samen op die specifieke gebieden en definiëren specifieke bijdragen die elk land levert."

Aanwezig zijn onder andere Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije. Vooral Turkije speelt een belangrijke rol: het land grenst aan zowel Irak als Syrië. De Verenigde Staten hebben er al bij Ankara op aangedrongen een grotere rol te spelen in de strijd tegen IS.

Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, zei dinsdag dat Amerikaanse en Turkse functionarissen de komende weken en maanden doorlopend overleg zullen voeren over verdere bijdragen van Turkije. We zijn blij met ze samen te kunnen werken, aldus Earnest.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?