Rundvlees besmet met ESBL-bacterie

Veertig procent van het kalfsvlees en dertien procent van de biefstukken in de supermarkt en bij de slager is besmet met de bacterie ESBL. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, meldt De Telegraaf vrijdag. De bacterie kan ervoor zorgen dat antibiotica niet meer werken.

Van de ESBL-bacterie word je niet direct ziek, maar de bacterie kan zich wel in het lichaam nestelen en grote schade veroorzaken. Ook kan de bacterie in de bloedbaan komen waardoor bloedvergiftiging kan optreden. De Consumentenbond onderzocht 210 stukken rundvlees uit supermarkten en slagerijen verspreid over Nederland en testte deze op de bacterie. De bond noemt de resultaten volgens de krant zorgwekkend. De ESBL-bacterie ontstaat door overmatig antibioticagebruik in de veeteelt. Veehouderijen nemen al maatregelen om dat terug te brengen, maar volgens de Consumentenbond is dat onvol …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?