Rechtbank verwerpt omstreden project Gezipark

Een rechtbank in Istanbul heeft de omstreden renovatieplannen voor het aan het Taksimplein grenzende Gezipark naar de vuilnisbak verwezen. De zaak was aangekaart door Turkse architecten, die het eens waren met de bezwaren van de protestbeweging die tegen de plannen in opstand kwam. De rechtbank sprak vorige maand al zijn oordeel uit, maar donderdag pas werd daar door een advocaat ruchtbaarheid aan gegegeven. De verwachting is dat de regering tegen de uitspraak in beroep gaat.

De renovatieplannen vormden de aanleiding tot protesten en een bezetting van het Gezipark. Bruut optreden van de politie tegen de activisten op 31 mei leidde tot massaler protest, dat op zijn beurt uitgroeide tot een landelijke beweging tegen het autoritaire bewind van premier Recep Tayyip Erdogan.

Deze liet uiteindelijk weten dat de werkzaamheden werden opgeschort hangende gerechtelijke uitspraken over de legitimiteit van de renovatieplannen. Ook zegde hij toe dat de bevolking van Istanbul zich via een referendum over de plannen zou mogen uitspreken.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?