Parlementsverkiezingen N-Korea in maart

Noord-Korea kiest op 9 maart nieuwe parlementsleden. Hoewel van kiezen geen sprake is - de parlementariërs worden feitelijk gewoon aangewezen door de Koreaanse Arbeiderspartij - kunnen de verkiezingen wel inzicht bieden in de machtsverhoudingen in het land. Leden van de Opperste Volksvergadering bekleden vaak ook andere topposities en analisten proberen daar uit af te leiden of er sprake is van een verschuiving in de machtsverhoudingen. Dat lijkt vrijwel zeker sinds de executie van Jang Song Thaek, de invloedrijke oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

De verwachting is dat Kim de verkiezingen aangrijpt om oude parlementsleden te vervangen door jongere politici die trouw aan hem zijn, aldus analist Cheong Seong-jang van het Zuid-Koreaanse Sejong-instituut. Bij de verkiezingen in 2009 werden 687 nieuwe parlementsleden gekozen. De opkomst was bijna honderd procent en bijna alle kiezers steunden de enige kandidaat in hun kiesdistrict.

Het Noord-Koreaanse parlement komt over het algemeen een of twee keer per jaar bijeen voor het goedkeuren van personele wijzigingen en het bespreken van de overheidsbegroting en de fiscale plannen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?