Obama wil burgerregering Egypte

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het leger in Egypte opgeroepen de macht onmiddellijk over te dragen aan een burgerregering. Zonder de afzetting van de gekozen president Mohammed Morsi een staatsgreep te noemen liet hij woensdag weten 'diep bezorgd' te zijn over het afzetten van Morsi's regering en het buiten werking stellen van de grondwet. Hij kondigde aan de regering te laten onderzoeken wat het optreden van het leger voor gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse hulp aan Egypte.

De Amerikaanse regering is bij wet verplicht buitenlandse hulp op te schorten als een gekozen leider in een land wordt afgezet met een staatsgreep. De Verenigde Staten verstrekken Egypte 1,5 miljard dollar per jaar aan militaire en economische hulp. Obama benadrukte dat de VS geen partij kiezen in het conflict en hechten aan democratie en rechtsorde.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft niet-essentiƫle Amerikaanse diplomaten en gezinsleden van al het Amerikaanse ambassadepersoneel opgedragen het land te verlaten.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?