Nog veel mis bij asbestsanering

Het aantal overtredingen bij het verwijderen van asbest blijft onverminderd hoog. Bij zeventig procent van de in totaal bijna vierhonderd inspecties vorig jaar werden overtredingen geconstateerd. Het ging om bijna zeshonderd gevallen. Dat staat in een rapport dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In bijna de helft van de gevallen waren de overtredingen zo ernstig dat de inspectie het werk onmiddellijk stillegde, boetes gaf of een proces-verbaal opmaakte. Bedrijven nemen vaak niet of nauwelijks maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Zo beschikken ze niet over een goed werkplan, wordt asbest in verkeerde verpakking afgevoerd of wordt het soms niet volledig verwijderd.

De inspectie heeft verder vorig jaar de aandacht voor malafide saneringen sterk geïntensiveerd. In totaal werden er zon tweehonderd inspecties uitgevoerd. Bij malafide saneringen worden meestal bewust de regels omzeild.

De aanpak van overtredingen wordt in de komende jaren voortgezet, aldus het ministerie. Sinds januari zijn de boetes al twee tot drie keer zo hoog geworden. De inspectie gaat verder bedrijven die herhaaldelijk de regels overtreden tot maximaal drie maanden stilleggen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?