ND-jaaroverzicht september

Gratis Nieuws
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

vluchtelingenstroom

De stroom vluchtelingen naar Nederland stijgt in september sterk. In de eerste week zijn het er 1800, in de drie volgende weken 3100, 4200 en 2400. De piek van 4200 vluchtelingen valt in de week van Prinsjesdag, als koning Willem-Alexander in de Troonrede vertelt dat Nederland een aantrekkelijk land is om in te leven. Na jaren van tegenspoed trekt de economie weer aan en groeien de koopkracht en het consumentenvertrouwen. Wel worden de veiligheid en de vrijheid van het land bedreigd, zegt Willem-Alexander, waarna hij de vluchtelingen ter sprake brengt: ‘Het meest prangend is de situatie van de grote aantallen mensen die in vaak onveilige en overvolle boten en op andere manieren naar Europa gaan om hier asiel te vragen.’ De komst van duizenden asielzoekers naar Nederland verdeelt het land. Tijdens de Algemene Beschouwingen bedankt D66-leider Pechtold de gemeenten die asielzoekers opnemen en zegt PVV-leider Wilders dat de meerderheid van de Nederlanders de grenzen wil sluiten. Wilders noemt de Tweede Kamer een ‘nepparlement’, omdat ze de wens van de meerderheid negeert. Er komt veel ophef van. Ook elders in Europa groeit de verdeeldheid over de aanpak van het probleem, dat steeds vaker ‘de vluchtelingencrisis’ wordt genoemd. Hongarije en Kroatië sluiten de grens voor vluchtelingen, Duitsland gaat de grens met Oostenrijk controleren. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, waar sinds maart 2011 een burgeroorlog woedt. Volgens de VN moeten de wereldleiders een eind aan de oorlog maken.

ook in september

8 Door een lek in een waterleiding komt een deel van het VU Medisch Centrum onder water te staan en moet het gebouw ontruimd worden.

9 De Britse koningin Elizabeth zit langer op de troon dan ieder van de Britse vorsten voor haar: 23.226 dagen, 16 uur en 23 minuten.

11 Een meerderheid van de VN gaat akkoord met het ophangen van de Palestijnse vlag voor het hoofdgebouw in New York.

22 Autofabrikant Volkswagen erkent dat er gesjoemeld is met software, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen door diesels in de praktijk veel hoger is dan in het laboratorium. Sjoemelsoftware wordt het woord van het jaar.

24 Tijdens de hadj, de pelgrimage van moslims naar Mekka, komen zeker 717 mensen om het leven.

Bijlagen

Fotoserie, 3 foto's
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?