ND-jaaroverzicht oktober

Gratis Nieuws
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

bloedbaden

Bijna dagelijks worden er bloedbaden aangericht, bijna altijd in oorlogsgebieden zoals Irak, Syrië en Nigeria. Zulke bloedbaden zijn geen nieuws meer. Maar een bloedbad in een beschaafd en vreedzaam land blijft nieuws, ook al gebeurt het soms meermalen per jaar, bijna altijd in Amerika.

Op 1 oktober loopt Chris Harper Mercer (26) een school voor hoger beroepsonderwijs in Roseburg, Oregon, binnen en schiet een leraar neer. ‘Hier heb ik lang op gewacht’, zegt hij erbij, waarna hij van klaslokaal naar klaslokaal gaat om leerlingen neer te schieten. Hij heeft het voorzien op christenen, want hij zegt tegen de leerlingen: ‘Ben je een christen? Als je een christen bent, sta dan op.’ Wie opstaat, krijgt te horen: ‘Mooi, omdat je een christen bent, krijg je over een seconde God te zien.’ Zo schiet hij negen mensen dood, tot hij zelf wordt doodgeschoten. In de afgelopen vijf jaar zijn bij vijftien schietpartijen in scholen, kerken en openbare gebouwen al 124 doden gevallen, exclusief de daders, van wie de meesten zelfmoord hebben gepleegd. Het is slechts een fractie van het totaal aantal mensen dat alleen al dit jaar (tot 15 december) door wapengeweld om het leven kwam in Amerika: 12.621, dat is 36 per dag.

President Obama strijdt al jaren tegen het vrije wapenbezit, dat in Amerika als een groot goed wordt beschouwd, niet het minst door de machtige wapenlobby. ‘Wij zijn het enige ontwikkelde land ter wereld waar om de zoveel maanden zo’n schietpartij gebeurt’, zegt Obama na het bloedbad in Oregon.

ook in oktober

13 Het Nederlands elftal wordt uitgeschakeld in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal in juni 2016. Een deel van het land verheugt zich op een voetbalzomer zonder oranjegekte.

14 Volgens Kerk in Actie, de diaconale tak van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), staan kerken en kerkleden in de rij om hulp aan vluchtelingen te geven.

28 Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu treedt af na een kritisch rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de hogesnelheidstrein Fyra.

31 Een Russische Airbus stort neer in de Sinaï, nadat er een bom aan boord is ontploft. De 214 inzittenden komen om het leven. De islamitische terreurorganisatie ISIS eist de aanslag op.

Bijlagen

Fotoserie, 3 foto's
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?