ND-jaaroverzicht november

Gratis Nieuws
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

noodtoestand Frankrijk

Op zaterdag 14 november 2015, een minuut na middernacht, verschijnt president Hollande op de Franse televisie en kondigt voor het hele land de noodtoestand af. Dat is in meer dan vijftig jaar niet meer gebeurd. De reden is er dan ook naar: die vrijdagavond hebben terroristen op verschillende plaatsen in Parijs zelfmoordaanslagen gepleegd. Het geweld begint om twintig over negen, nabij het Stade de France, waar de voetbalteams van Frankrijk en Duitsland een vriendschappelijke wedstrijd spelen. Buiten het stadion klinkt een enorme knal. Vuurwerk, denken de supporters, en sommigen gaan juichen. Het blijkt dat een zelfmoordterrorist zijn bomgordel heeft laten ontploffen. Na nog een knal wordt president Hollande, een van de toeschouwers in het stadion, door veiligheidsmensen weggeleid. Elders in de stad rijden gewapende mannen in zwarte auto’s langs uitgaansgelegenheden en schieten hun geweren leeg op het publiek. In muziektempel Le Bataclan doden gewapende mannen 89 mensen, onder wie veel jongeren, waarna ze honderden mensen in gijzeling nemen. Bij de bevrijdingsactie door Franse commando’s blazen twee terroristen zichzelf op, een derde komt om het leven als zijn bomgordel door een politiekogel tot ontploffen wordt gebracht. Bij de aanslagen, waarvoor de islamitische terreurorganisatie ISIS de verantwoordelijkheid opeist, komen 129 mensen om het leven en vallen meer dan 350 gewonden. Het land verkeert in shock, elders in Europa worden nieuwe aanslagen met vrees en beven afgewacht.

ook in november

2 Loek Hermans, de leider van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, vertrekt, omdat hij als toezichthouder van Meavita ernstig heeft gefaald.

10 Gert-Jan Segers volgt Arie Slob op als leider van de ChristenUnie.

11 Slovenië bouwt een hek langs de grens, nadat in enkele weken tijd 180.000 vluchtelingen het land zijn binnengekomen.

12 De Protestantse Kerk in Nederland krijgt een nieuwe structuur: de 74 classes verdwijnen, er komen acht tot tien bisschoppen, die meer herder dan bestuurder zullen zijn.

18 De Raad van State bepaalt dat er in Groningen minder gas gewonnen moet worden dan de 33 miljard kubieke meter die minister Kamp wil.

24 De Turkse luchtmacht schiet een Russische jachtbommenwerper neer. De twee piloten komen om.

Bijlagen

Fotoserie, 3 foto's
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?