ND-jaaroverzicht maart

Gratis Nieuws
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

GermanWings

Het aantal doden bij vliegtuigongelukken is al jaren aan het dalen en bereikt in 2013 een minimum met 265. Benno Baksteen, de woordvoerder van de Nederlandse vliegeniers, meent dat dit mooie cijfer te danken is aan de ‘veiligheidscultuur in het Westerse vliegverkeer’. Vervolgens gebeuren er verschrikkelijke dingen. In maart 2014 verdwijnt een toestel van Malaysian Airlines van de radar, in juli 2014 wordt een toestel van Malaysian Airlines neergeschoten in Oekraïne en op 24 maart 2015 vliegt een copiloot van GermanWings zijn toestel opzettelijk te pletter tegen een bergwand in de Franse Alpen. De copiloot heet Andreas Lubitz, 28 jaar oud en depressief. Tot de 149 dodelijke slachtoffers behoort een groep veelbelovende jonge mensen, een examenklas van een gymnasium uit Haltern am See, die terugkeert van een excursie naar Barcelona. Verslaggevers stellen zich voor, hoe de laatste minuten van de inzittenden zijn geweest, met de copiloot verschanst in de cockpit, terwijl de piloot met geweld maar vergeefs probeert de cockpitdeur van buiten te openen. Op de vluchtrecorder hoort men later de slagen op de deur en het rustige ademen van de copiloot. ‘In je ergste nachtmerries kun je je niet voorstellen dat dit ons bedrijf gebeurt’, zegt de topman van Germanwings. De veiligheidscultuur in het westerse vliegverkeer blijkt uiterst kwetsbaar door één enkel mens die zijn zinnen verliest. Om te voorkomen dat het nog eens gebeurt, besluiten diverse landen en vliegmaatschappijen dat er voortaan minstens twee mensen in de cockpit moeten zijn.

ook in maart

9 Minister van Justitie Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (beiden Veiligheid en Justitie) treden af, omdat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd heeft over de Teevendeal uit 2001 met crimineel Cees H., waarbij Teeven als officier van justitie betrokken was.

17 De Likoedpartij van Benjamin Netanyahu wint de parlementsverkiezingen in Israël.

18 D66, de Socialistische Partij, de Partij voor de Dieren en de SGP zijn de grote winnaars bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De PvdA verliest 44 van de 107 Statenzetels.

21 Schepping en evolutie gaan niet samen, meent de voorzitter van de Gereformeerde Bond, ds. Arjen Mensink. Hij keert zich tegen Gijsbert van de Brink, hoogleraar aan de VU namens de Gereformeerde Bond.

Bijlagen

Fotoserie, 3 foto's
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?