ND-jaaroverzicht januari

Gratis Nieuws
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Charlie Hebdo

Op woensdag 7 januari, het nieuwe jaar is nog geen week oud, gebeurt er iets wat de rest van het jaar niet meer vergeten wordt. Om half twaalf ’s ochtends dringen twee gemaskerde mannen het gebouw binnen van het satirische en atheïstische weekblad Charlie Hebdo aan de Rue Nicolas Appert 10 in Parijs. Ze stormen door naar de tweede verdieping, waar juist een redactievergadering aan de gang is, en beschieten de vergaderaars met automatische wapens. Als ze het gebouw verlaten, zijn er al elf doden gevallen, en er volgt nog een twaalfde: een politieagent die de daders in de weg staat, wordt van dichtbij met een hoofdschot geliquideerd. De daders, die twee dagen achtervolgd worden en dan in een dorpje niet ver van Parijs om het leven komen door politievuur, zijn twee broers van Frans-Algerijnse komaf, Chérif (32) en Saïd (34) Kouachi. Zij wilden Charlie Hebdo straffen voor de bijtende en godslasterlijke karikaturen van onder meer de profeet Mohammed. Hun actie roept diepe afschuw op en wordt in het Westen ervaren als een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. In vele westerse hoofdsteden worden protestmarsen gehouden, onder het motto ‘Je suis Charlie’. De aanslag in Parijs zaait angst voor nog meer terreur, en die angst blijkt gegrond, want diezelfde week wordt een politieagent doodgeschoten en gijzelt een geestverwant van de gebroeders Kouachi het personeel en de klanten van een Joodse supermarkt in Parijs. Hij doodt vier mensen en komt vervolgens bij de politiebestorming om het leven.

ook in januari

1 Op nieuwjaarsdag wordt de kerk van de Protestantse Gemeente in Hoek, Zeeuws-Vlaanderen, door brand verwoest.

18 De Aziatische reis van paus Franciscus eindigt in Manilla en wordt besloten met een mis, die ondanks de regen door zes miljoen mensen wordt bijgewoond.

24 De radicaal-linkse partij Syriza van Alexis Tsipras wint de parlementsverkiezingen in Griekenland. Tsipras wordt een dag later premier.

26 De politie maakt bekend dat de 38-jarige Bart van U. is aangehouden voor de moord op oud-minister Els Borst in februari 2014.

29 De negentienjarige student Tarik Z. dringt vlak voor het Achtuurjournaal het pand van de NOS binnen en eist zendtijd. Het Journaal gaat niet door, de man wordt aangehouden.

Bijlagen

Fotoserie, 3 foto's
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?