ND-jaaroverzicht december

Gratis Nieuws
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

warmste jaar

2015 wordt het warmste jaar ooit gemeten en dat is mede te danken aan de hoge temperaturen in december. Op sommige dagen lijkt het wel voorjaar. Het warme weer is een gevolg van de opwarming van de aarde, die weer een gevolg is van de toegenomen uitstoot van CO2.

Wereldwijd is de opwarming af te lezen aan het stijgen van de zeespiegel, het smelten van gletsjers, de afbraak van koraalriffen, hittegolven, overstromingen, woestijnvorming. Over de aanpak van het probleem wordt veel gepraat. Jaarlijks beleggen de VN een klimaatconferentie, ook dit jaar weer, in Parijs, voor de 21e keer. Op 12 december maken de deelnemende landen, 195 in getal, enkele verstrekkende afspraken. Ze willen de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan twee graden Celsius laten stijgen en ze streven naar een maximale stijging van anderhalve graad. In de tweede helft van de 21e eeuw mag de uitstoot van broeikasgassen niet groter zijn dan de aarde kan opnemen. Het staat niet in het akkoord, maar als de temperatuur niet meer dan twee graden mag stijgen, moet er aan het vanzelfsprekende gebruik van kolen, olie en gas een einde komen. Duurzame energiebronnen als zon en wind moeten alle ruimte krijgen. De reacties op het akkoord variëren van juichend tot kritisch en afwachtend. ‘We hebben onze kinderen en kleinkinderen een grote dienst bewezen’, meent staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Critici menen dat de voornemens onvoldoende zijn. Als alle landen zich aan hun beloftes houden, zal de temperatuur nog altijd met drie graden stijgen.

ook in december

2 Bij een schietpartij in een zorgcentrum voor gehandicapten in San Bernardino, Californië, vallen veertien doden.

9 De commissie-Oosting velt een vernietigend oordeel over de Teevendeal, die voormalig officier van justitie Fred Teeven in 2001 met crimineel Cees H. sloot, en over de manier waarop vooral VVD-politici hebben gehandeld toen de Teevendeal in maart een politiek probleem werd voor minister Opstelten en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie).

16 Het kabinet van premier Rutte overleeft een motie van afkeuring van de bijna voltallige oppositie voor het beleid rond de Teevendeal.

23 Warenhuisketen V&D krijgt uitstel van betaling wegens grote financiële problemen waarmee het bedrijf al jaren kampt.

Bijlagen

Fotoserie, 3 foto's
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?