ND-jaaroverzicht augustus

Gratis Nieuws
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

explosie in Tianjin

Op 12 augustus om half twaalf ’s avonds doen zich twee explosies voor in de haven van de Chinese stad Tianjin, niet ver van Peking. De eerste heeft een kracht van drie ton TNT, de tweede, die een halve minuut later komt, een kracht van 21 ton TNT: dat is vijfmaal zo zwaar als de grootste klap bij de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000. De explosies veroorzaken schokgolven die kilometers verder nog te voelen zijn. Ramen vliegen uit de sponningen, mensen worden tegen de grond geslagen. In de nabije omgeving van de explosies is alles weggevaagd. Er vallen 176 doden, onder wie 73 brandweerlieden, en honderden gewonden. Zesduizend mensen raken dakloos. Over de oorzaak van de ramp is weinig bekend, maar de explosies gebeuren op het terrein van een chemiebedrijf waar ontvlambare en giftige stoffen liggen opgeslagen. China is berucht om de slechte veiligheid in de industrie. In 2014 zijn meer dan 6600 mensen om het leven gekomen bij ongelukken op het werk. Met instemming van de overheid negeren bedrijven de veiligheidsvoorschriften, omdat die geld kosten en de groei in de weg zouden staan. Kort na de explosie in Tianjin explodeert een chemisch complex in de Chinese stad Dongying, waarbij vijf mensen om het leven komen. De oorzaken van de explosie in Tianjin bleven duister, de herinnering zal niet worden uitgewist. Op de plek waar het verwoeste chemiebedrijf heeft gestaan, komt een ecologisch park van 24 hectare, mede ter herinnering aan de omgekomen brandweerlieden. In de zomer van 2016 zal het klaar zijn.

ook in augustus

3 Bij het terugplaatsen van een brugdek in Alphen aan den Rijn vallen twee bouwkranen om. Huizen en winkels worden verwoest.

6 De gletsjers in de wereld smelten sneller dan ooit. Ze verliezen jaarlijks gemiddeld 75 centimeter van hun ijsdikte.

21 Passagiers van de internationale trein Thalys overmeesteren bij Arras in Noord-Frankrijk een man met een kalasjnikov, die van plan was een aanslag te plegen.

27 In een vrachtwagen langs de snelweg bij het Oostenrijkse Parndorf vindt de politie de dode lichamen van 71 vluchtelingen.

28 Dafne Schippers schrijft sport- geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw (op de 200 meter sprint) een gouden medaille te behalen op het wereldkampioenschap atletiek.

Bijlagen

Fotoserie, 3 foto's
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?