Miljoenen in VS blijven onverzekerd

WASHINGTON - Nu het Hooggerechtshof zijn goedkeuring heeft gegeven kan de zorgwet van president Barack Obama worden doorgevoerd. Het belangrijkste onderdeel treedt in 2014 in werking. Amerikaanse burgers moeten dan verplicht een ziektekostenverzekering afsluiten, terwijl verzekeringsmaatschappijen mensen met bestaande gezondheidsproblemen niet mogen uitsluiten. Volgens de meeste experts zouden de kosten van een gegarandeerde verzekering enorm uit de klauwen lopen als niet vrijwel iedereen meebetaalt.

De meeste Amerikanen zijn al verzekerd. De zorgwet voorziet in subsidie om onverzekerden te helpen de premie te betalen en breidt de federale gezondheidszorg uit tot de armen.

Door de wet kunnen ruim dertig miljoen Amerikanen die nu niet verzekerd zijn een polis afsluiten. Wanneer de wet volledig in werking is getreden zullen naar schatting 26 miljoen mensen nog steeds onverzekerd zijn. Onder hen illegale immigranten, mensen die zich niet willen verzekeren en de boete die daar op staat voor lief nemen, en mensen die ook met subsidie de premie niet kunnen opbrengen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?