Europees Parlement wil Palestijnse staat

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een resolutie waarin 'in principe' steun wordt uitgesproken 'voor erkenning van een Palestijnse staat'. Die erkenning komt er echter alleen indien er een tweestatenoplossing met Israël overeengekomen wordt. Het Parlement heeft dan ook aangedrongen op hervatting van de vredesgesprekken tussen de Palestijnen en Israël. In de resolutie wordt aangedrongen op de tweestatenoplossing op basis van de grenzen van 1967, met Jeruzalem als hoofdstad van de beide staten.

Het vredesoverleg in het Midden-Oosten ligt al jaren stil en een groeiend aantal Europese regeringsleiders overweegt om eenzijdig een Palestijnse staat te erkennen. Zij hopen daarmee een hervatting van het vredesoverleg af te dwingen. De Israëlische regering redeneert echter dat dit de Palestijnen juist ontmoedigt om aan te schuiven aan de onderhandelingstafel.

De kwestie ligt uiterst gevoelig en het debat in het Europees Parlement verliep dan ook rumoerig. Er werd geschreeuwd en op hoge toon gedebatteerd.

Dit is 53% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?