Defensieminister Oekraïne opgestapt

Gratis Nieuws

Het parlement van Oekraïne heeft dinsdag het ontslag van minister van defensie Igor Tenjoech alsnog aanvaard. In een verklaring wees de minister de kritiek dat hij verzuimd heeft de troepen op de Krim duidelijke instructies te geven van de hand, maar zei hij zich het recht voor te behouden om af te treden. Het parlement wilde daar in eerste instantie niet van weten, maar ging later toch akkoord. De meerderheid benoemde vervolgens generaal Michail Kovaljov tot zijn opvolger.

De autoriteiten in Oekraïne hebben kritiek gekregen op hun vaak aarzelende reacties op de Russische stappen op de Krim, dat inmiddels na een haastig georganiseerd referendum door Rusland is ingelijfd. De regering in Kiev besloot maandag de Oekraïense militairen van de Krim terug te trekken, nadat steeds meer bases door Russische militairen waren ingenomen.

Tenjoech verklaarde dat 4300 militairen en 2200 familieleden te kennen hebben gegeven de Krim te willen verlaten, een derde van het totaal dat daar gestationeerd was.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?