Congo wil hulp VN tegen rebellen

NEW YORK - Congo wil dat de in het land gelegerde vredesmacht van de Verenigde Naties de rebellenbeweging M23 in bedwang houdt en de grens met Rwanda bewaakt. Minister van buitenlandse zaken Raymond Tshibanda N'tunga Mulongo riep de Veiligheidsraad bovendien op een aantal hoge Rwandese functionarissen sancties op te leggen. Een in juli verschenen VN-rapport stelt dat de hooggeplaatste Rwandezen de Congolese rebellenbeweging van de grond, aan wapens en aan geld hielp.

Mulongos Rwandese evenknie had zich ook naar het VN-kantoor in New York begeven. Hij ontkent juist iedere betrokkenheid van Rwanda bij het conflict in Oost-Congo.

Het geweld in het grondstoffenrijke oosten van Congo is afgelopen voorjaar weer opgelaaid. Muitende regeringsmilitairen richtten rebellenbeweging M23 op en bonden de strijd aan met het leger. Veel rebellen zijn veteranen van het Tutsi-legertje dat in 1994 vanuit Rwanda naar Congo uitweek. Van daaruit bevochten zij de Hutu-opstandelingen in Rwanda, die een bloedbad aanrichtten onder Tutsis en gematigde Hutus.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?