Advies beperkt eten nitraatrijke groente geschrapt

Het Voedingscentrum trekt zijn advies om beperkt nitraatrijke groente te eten in. Mensen hoeven er voortaan niet meer op te letten hoe vaak per week ze nitraatrijke groenten als spinazie of sla eten. Het eten ervan heeft geen risico's voor de gezondheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ook de combinatie met vis zorgt niet voor gezondheidsproblemen.

Het advies was om niet meer dan twee keer per week nitraatrijke groente te eten. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat te veel nitraat gevaren met zich mee zou kunnen brengen. Uit nieuwe gegevens blijkt nu echter dat het eten van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid, aldus het Voedingscentrum. Nitraat zit met name in bladgroente, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. De stof is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines, een mogelijk kankerverwekkende stof. …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?