Wetenschappers schrijven: 'De focus op radicalisering stigmatiseert moslims'

<p>De aanslagen op het World Trade Center in 2001 zorgden ervoor dat vooral de neiging tot geweld van moslims punt van discussie werd.</p> Geloof

De aanslagen op het World Trade Center in 2001 zorgden ervoor dat vooral de neiging tot geweld van moslims punt van discussie werd.

| beeld epa / Seth Maccallister
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Al jaren gebruiken politici en media het begrip ‘radicalisering’ om problemen in de samenleving te duiden. Wetenschappers waarschuwen echter dat deze aanpak stigmatiserend werkt en juist negatieve effecten heeft.

Amsterdam

Sinds het begin van deze eeuw gebruiken politiek, media en veiligheidsdiensten vaak de term ‘radicalisering’. De aanslagen op het World Trade Center in 2001 zorgden ervoor dat vooral de neiging tot geweld van moslims punt van discussie werd.

Spreken in termen van ‘radicalisering’ heeft stigmatiserend gewerkt, stellen wetenschappers vast in de bundel Radicalisation in Belgium and The Netherlands, die vandaag verschijnt. Vooral moslims zijn verdacht gemaakt, de islam als religie is als bron van radicalisering tegenover de democratische samenleving geplaatst.

In Engeland en de Vereni …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?