WeAreN voor christenen in Irak en Syrië krijgt steun

Geloof

ERMELO - Acht christelijke organisaties scharen zich achter de campagne #WeAreN voor vervolgde christenen in Irak en Syrië.

Het is voor het eerst dat er in Nederland zo breed wordt samengewerkt om aandacht te vragen voor christenvervolging, zegt woordvoerder Arend Pleysier van WeAreN. 'Van rooms-katholiek tot protestants: christenen in Nederland slaan de handen ineen op dezelfde manier waarop Iraakse christenen nu eenheid zoeken.'

Christenen in het noorden van Irak en in Syrië zijn op de vlucht voor of worden bedreigd door de terreurbeweging ISIS, gevormd door radicale moslims die dood en verderf zaaien in een door henzelf uitgeroepen kalifaat. De campagne vraagt niet alleen aandacht voor hun situatie, maar roept Nederlandse christenen ook op hun verbondenheid te tonen door gebed en actie. Volgens Arend Pleysier, werkzaam bij Open Doors, is dat nieuw. In het verleden werd er op incidentele basis samengewerkt, bij noodhulp of een gebedsoproep.

De campagne vindt zijn oorsprong in Irak. Moslimrebellen markeerden de huizen van christenen in de stad Mosul met de Arabische letter N die staat voor Nasrani of Nazarener, een term om christenen aan te duiden. De acht organisaties die de campagne steunen: Jubilee Campaign, Open Doors, SDOK, Kerk in Nood, Trans World Radio, Stichting Gave, mannenbeweging 4e Musketier en Samen Kerk in Nederland (SKIN). Andere organisaties en personen die inmiddels hun steun gaven: de Aramese Beweging voor Mensenrechten, ChristenUnie, SGP, CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, PvdA-Statenlid Attiya Gamri (Noord-Holland), het Reformatorisch Dagblad en EA-EZA.

Het initiatief voor de campagne lag bij Open Doors, in Nederland een grote organisatie die opkomt voor vervolgde christenen. Had zij niet beter zelfstandig kunnen opereren in plaats van met andere organisaties, wat de lijnen langer maakt? De meerwaarde is volgens Pleysier dat er op een breed front een helder geluid klinkt over de positie van christenen in Irak en Syrië. 'Als Open Doors bereiken we alleen onze eigen achterban en de christelijke media. Nu krijgt onze boodschap een grotere ingang. En we kunnen aansluiten bij het gevoel in de samenleving dat christenvervolging geen ver-van-mijn-bedshow is, maar echt gebeurt.'

Door gezamenlijk naar buiten te treden, wordt het voor andere organisaties en personen gemakkelijker aan te sluiten, aldus Pleysier. Zij behoren niet tot de eerste groep, maar krijgen de status van ondersteuner.

De samenwerking betekent volgens Pleysier ook dat je serieuzer wordt genomen door de seculiere media. Ook een principieel argument speelt een rol. 'Christenen behoren tot hetzelfde lichaam van Christus. Als een lid lijdt, lijden alle leden mee. We moeten tonen dat wij verbonden zijn met de christenen in Irak.'

website

Op de speciaal opgezette website www.WeAreN geven de deelnemende organisaties informatie over de actuele situatie van christenen in Irak, activiteiten in Nederland en wat bezoekers kunnen doen voor deze vervolgde christenen. Het Nederlands Dagblad werkt mee door artikelen over Irak en Syrië gratis ter beschikking te stellen.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?