Vincent van Gogh probeerde Jezus letterlijk na te volgen

Vincent van Gogh (r.) heeft de door Thomas a Kempis geschreven Navolging van Christus niet alleen gelezen, maar ook geprobeerd in praktijk te brengen. Geloof
Vincent van Gogh (r.) heeft de door Thomas a Kempis geschreven Navolging van Christus niet alleen gelezen, maar ook geprobeerd in praktijk te brengen.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

‘Dat boek is subliem!’, schreef Vincent van Gogh over De Navolging van Christus door Thomas a Kempis. Volgens Henk de Jong brak de beroemde kunstschilder nooit met het geloof, en heeft het oud-christelijke boek zijn leven gestempeld. De kenner schreef een boek over de relatie tussen Van Gogh en A Kempis.

Zwolle

Het leven van kunstschilder Vincent van Gogh was menselijk gezien een mislukking, zegt Henk de Jong, voormalig predikant van de Hervormde Gemeente Windesheim. ‘Daarin is een parallel te zien met dat van Jezus.’ Van Gogh verkocht tijdens zijn hele leven slechts één schilderij en kreeg te maken met onbeantwoorde liefde, depressie, ontslag, een voortijdig afgebroken studie, armoede, afwijzing als predikant, ziekte, ruzies en teleurgestelde familie. ‘Veel mensen herkennen daarvan iets in hun eigen leven.

Toen Vincent eindelijk eens een goede recensie kreeg ov …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?