Soldatenkerk,een mix van kerk en kroeg

Militairen op missie wonen geregeld een dienst van een legerpredikant bij, terwijl ze dat van huis uit niet gewend zijn. De Soldatenkerk wil militairen ook in eigen land een moment van bezinning brengen. Geloof
Militairen op missie wonen geregeld een dienst van een legerpredikant bij, terwijl ze dat van huis uit niet gewend zijn. De Soldatenkerk wil militairen ook in eigen land een moment van bezinning brengen. | beeld anp / Rick Nederstigt en rd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Met een donkere roffel vliegt een zware Chinook transporthelikopter in de verte voorbij. Binnen, in de Echos Home bij de Oranjekazerne in Schaarsbergen, klinkt het Onze Vader. Op de plaats rust. De Soldatenkerk.

Schaarsbergen

Een kaars flakkert. ‘Het licht van deze paaskaars wijst voor mij naar het licht van Christus’, zegt ds. Jan-Derk de Bruin voor in een zaaltje van Echos Home De Landing, het voormalige Protestants Militair Tehuis. Hij steekt nog een kaars aan. En nog een. De tweede is voor militairen onderweg, de derde voor het thuisfront.

De krijgsmachtpredikant van 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen leidt het ‘moment van mijmering’. Met beamer, scherm en een legertje waxinelichtjes. Moderne muziek klinkt door de speakers, ondersteund door flitsende beelden.

‘Hier mag je even jezelf zijn …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?