Simpel maar moeilijk: ga je mee naar de kerk?

Geloof
beeld ngk Nijmegen en nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Nederland beleeft dit weekeinde een primeur. Voor het eerst heeft de missionaire landelijke campagne Kerkproeverij plaats. Het idee komt overwaaien uit Engeland. Daar bedacht de anglicaan Michael Harvey de ‘Back To Church Sunday’. Het idee is dat kerkgangers een vriend, familielid, buurtgenoot, collega of kennis uitnodigen voor de kerkdienst. Dat blijkt moeilijker dan gedacht. In Nederland doen dit weekeinde 440 plaatselijke kerken mee. Ook de Nederlands Gereformeerde Kerk in Nijmegen, een geloofsgemeenschap van ‘hoopvolle realisten’ die gastvrijheid tot haar DNA rekent.

‘De campagne gaat over een cultuurverandering in de kerk. Dat lukt niet in één jaar. De meeste kerken zijn gastvrij of denken dat te zijn, niet veel zijn uitnódigend. Gastvrijheid is passief, de anderen moeten in actie komen om die te genieten. Mensen úítnodigen, daarvoor moet je zelf actief zijn.

Ik reis de wereld rond en heb ontdekt dat het westerse christendom dit moeilijk vindt. Ook in kerken die groeien, vaak dankzij een goede marketing, vinden de meeste kerkgangers het moeilijk anderen uit te nodigen.

Dat is logisch. Het was voor kerken eeuwenlang niet nodig. Als vaste regel gold dat “ …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?