Paus: zorg voor schepping werk van barmhartigheid

Paus Franciscus gaat voor in een gebed voor het behoud van de schepping tijdens een vesperdienst, donderdag, in de Sint-Pieter. Geloof
Paus Franciscus gaat voor in een gebed voor het behoud van de schepping tijdens een vesperdienst, donderdag, in de Sint-Pieter. | beeld ap / Alessandra Tarantino
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Ter gelegenheid van de tweede gebedsdag voor het behoud van de schepping, heeft paus Franciscus aan de traditionele ‘zeven werken van barmhartigheid’ een achtste toegevoegd: de zorg voor de schepping.

Vaticaanstad

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat de Rooms-Katholieke Kerk een ‘werk van barmhartigheid’ toevoegt aan de zes die in hoofdstuk 25 van het evangelie van Mattheüs staan: de hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de vreemdelingen herbergen, de zieken verzorgen en de gevangenen bezoeken.

In het jaar 1207 voegde paus Innocentius III daar een zevende aan toe: ‘de doden begraven’. Dit met het oog op de pest en andere epidemieën die het begraven van doden gevaarlijk maakten. Volgens paus Franciscus vraagt de huidige ecologische nood de inzet van allen.

‘20 …
Dit is 28% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?