Paus Franciscus kiest geen hardliners tot kiesgerechtigd kardinaal

Paus Franciscus wil kardinalen die de universele kerk weerspiegelen en die dicht bij hun gelovigen staan. Geloof
Paus Franciscus wil kardinalen die de universele kerk weerspiegelen en die dicht bij hun gelovigen staan. | beeld ap / Andrew Medichini
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Paus Franciscus drukt overduidelijk zijn stempel op het kiescollege dat zijn eigen opvolger mag gaan kiezen. Hij kondigde zondag aan dat hij op 19 november dertien nieuwe kiesgerechtigde kardinalen benoemt, plus vier die de 80 reeds gepasseerd zijn. Deze vier hebben geen kiesrecht. De nieuwe kardinalen komen uit alle delen van de wereld, vooral uit ‘de periferie’.

Vaticaanstad

Dertien nieuwe kiesgerechtigde kardinalen aan het eind van het barmhartigheidsjaar. Dat is er eigenlijk een teveel, als Franciscus de door Paulus VI vastgestelde bovengrens van 120 kiesgerechtigde kardinalen had willen respecteren. Maar ach, zijn Poolse voorganger Johannes Paulus II ging tot drie keer toe nog verder over die bovengrens heen. De sabbat was er immers voor de mens, en niet andersom. Bovendien wordt tien dagen later kardinaal Sarr (Senegal) al weer 80, en dan zitten we gewoon weer netjes op 120.

Franciscus werkt met drie criteria: het kardinalencollege moet de univers …
Dit is 14% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?