Paus en patriarch ontmoeten elkaar

Patriarch Kyrill, hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, en paus Franciscus, leider van de Rooms-Katholieke Kerk, begroeten elkaar met een kus op de luchthaven José Martí in Havana. Geloof
Patriarch Kyrill, hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, en paus Franciscus, leider van de Rooms-Katholieke Kerk, begroeten elkaar met een kus op de luchthaven José Martí in Havana. | beeld ap / Ismael Francisco
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

‘Eindelijk!’ Dat was het eerste woord dat paus Franciscus tegen patriach Kyrill zei, toen ze elkaar vrijdag op het vliegveld van Havana (Cuba) ontmoetten.

Havana

Het was het eerste woord van een bisschop van Rome tegen een patriarch van Moskou überhaupt. Het patriarchaat bestaat, afzonderlijk van Constantinopel, pas sinds 1589. Het woord was tekenend voor de grote inzet van de Rooms-Katholieke Kerk in de afgelopen tijd om een ontmoeting tussen beide kerkleiders te bewerkstelligen.

In 1997 was een ontmoeting in Graz (Oostenrijk) gepland tussen paus Johannes Paulus II en patriarch Alexis II. Maar die werd geannuleerd vanwege de spanningen tussen beide kerken.

Moskou vond dat de Katholieke Kerk niet het recht heeft om op het canonieke territor …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?