‘Nee, het was niet jouw schuld’

Vertrouwenspersoon Christien de Ruyter nodigt slachtoffers uit tot praten. ‘Je bent echt niet de enige, zoals mensen vaak denken. En je bent niet gek of raar als je er last van hebt.’ Geloof
Vertrouwenspersoon Christien de Ruyter nodigt slachtoffers uit tot praten. ‘Je bent echt niet de enige, zoals mensen vaak denken. En je bent niet gek of raar als je er last van hebt.’ | beeld Richard van Hoek
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Dat slachtoffers van seksueel misbruik er soms lang het zwijgen toe doen, is goed te verklaren, vertelt vertrouwenspersoon Christien de Ruyter van het interkerkelijke Meldpunt Seksueel Misbruik in Kerkelijke Relaties. Toch drukt ze slachtoffers op het hart erover te praten, want dan is hulp mogelijk.

Rotterdam

Christien de Ruyter (33) werkt als vertrouwenspersoon bij het interkerkelijke Meldpunt Seksueel Misbruik. Dat betekent dat ze de telefoon oppakt wanneer mensen, onder naam of anoniem, bellen om hun verhaal over seksueel misbruik te doen. Het kan hun eigen ervaring zijn, of dat van een familielid. De Ruyter biedt dan een luisterend oor, helpt zo nodig de ‘eerste hulpvraag helder te krijgen’ en geeft advies.

Stel, ik ben slachtoffer van seksueel misbruik en lees in de krant over een oude zaak die aan het licht is gekomen. Wat doet dat met mij?

‘Er kan van alles gebeuren. Heb je het …
Dit is 6% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?