Missionarissen in twee werelden, twee tijdperken

Missionaris Zegwaard met Asmatvrouwen; de hanger in het midden betekent dat voor haar koppen zijn gesneld. Geloof
Missionaris Zegwaard met Asmatvrouwen; de hanger in het midden betekent dat voor haar koppen zijn gesneld. | beeld collectie tropenmuseum, erfgoedcentrum nederlands kloosterleven en Erik Thijssen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Nog in de jaren vijftig brachten Nederlandse missionarissen zoals Gerard Zegwaard het katholieke geloof naar de verste uithoeken van de wereld. Tegenwoordig is Nederland grotendeels ontkerkelijkt en komt een vijfde van alle priesters uit het buitenland, zo bleek recent uit een rondgang van het Nederlands Dagblad. Onder hen de Colombiaan Mauricio Meneses, die als een hedendaagse missionaris hier het geloof komt verkondigen. Een dubbelportret van trouwe werkers.

In de twintigste eeuw waren op talloze plekken in de wereld Nederlandse missionarissen actief. Ze waren georganiseerd in kloostergemeenschappen, zoals de spiritijnen, die in Oost- en West-Afrika zaten, en de kapucijnen, die naar Borneo en Sumatra trokken en later naar Chili en Tanzania.

Een van de meest bijzondere missies moet die van de Missionarissen van het Heilig Hart in Nieuw-Guinea zijn geweest. De westelijke helft van dit eiland viel lange tijd onder Nederlands bewind. Eerst als onderdeel van Nederlands-Indië en na de Tweede Wereldoorlog als Nederlands Nieuw-Guinea.

Nederlands Nieuw-G …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?