Matzes: koekjes van zuiver deeg

De een vindt ze gortdroog, de ander smult ervan, met zoet of hartig beleg. Wie Hollandia-crackers kraakt, eet onbewust iets van bloem en water dat volgens Joodse rabbinale spijswetten 'kosjer' (rein) is verklaard. Een matze belegd met ham én kaas op Seideravond, dát kan dus niet!
Wat verscholen in Enschede staat de ,,Jodenbakkerieje'' van Hollandia anno 1933. Eigenaar is al drie generaties de Friese Joodse, in Twente wonende, familie Woudstra. Grootvader Woudstra stichtte naast zijn bestaande bakkerijen deze matzefabriek onder rabbinaal toezicht. Hollandia levert één product, in variaties: voor de Joodse Paasviering (Pèsach) grote ronde matzes, voor de 'gewone' consumptie kleinere ronde en vierkante crackers, ook biologisch-dynamische.Van de productie is twintig procent 'ritueel'; de rest commercieel. Vijftien procent is voor de (rituele) export. Commercieel heeft Holl …
Dit is 21% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?