Luister naar

Kerknieuws

-
dinsdag 24 september 2019 om 03:00

protestantse kerk

Beroepen te Strijen (hervormd, wijkgemeente Ichthus): J.S. Telgenhof te Hierden (Harderwijk wijkgemeente Frankrijk); te Uithuizermeeden: P. Israël te Etten-Terborg-Ulft, die dit beroep heeft aangenomen.

Beroepen te Genemuiden (hervormd wijk 2) en te Lelystad (hervormd): J.M. Molenaar te Ede (hervormd).

gereformeerde gemeenten

Beroepen te Groningen: H. Brons te Vlaardingen.

Aangenomen naar Middelharnis: G.J.N. Moens te Lisse, die bedankte voor Oudemirdum.

christelijke geref. kerken

Beroepen te Ridderkerk: kandidaat A.J. Dorst te Ridderkerk; te St. Jansklooster, te Ulrum en te Urk (Ichthus): kandidaat R. de Jong te Dokkum.

Bedankt voor Aalsmeer: B.A.T. Witzier te Apeldoorn-Centrum.

hersteld hervormde kerk

Bedankt voor Waarder: P. den Ouden te Katwijk aan Zee.

Rike Platenkamp: 'De poppetjes hebben in de loop der tijd een hele ontwikkeling doorgemaakt.'

Rike spaart 'saai' speelgoed. 'Met het aapje van de rommelmarkt is het allemaal begonnen'

Rike Platenkamp (72) heeft 8500 verschillende drukpoppetjes, misschien wel de grootste collectie ter wereld. 'In de loop der tijd hebben de poppetjes een hele ontwikkeling doorgemaakt, dat vind ik leuk om te zien.'

Ruben van Wingerden: 'Als je een kruis met overtuiging draagt, dan lijkt me dat mooi en goed. Zeker als je je ervan bewust bent dat het gaat om Jezus, die aan dat kruis is gestorven.'

Hoe het kruis van martelwerktuig tot symbool van overwinning werd. 'Als fashion item vind ik het storend'

Christenen realiseren zich te weinig dat het kruis een martelwerktuig was, bedoeld om vernedering en angst in te boezemen, stelt Ruben van Wingerden. ‘Ik zou nooit “kruisig hem, kruisig hem” roepen bij The Passion.’

Het is tijd om op zielsniveau met de schepping te verkeren, het heilige en kwetsbare daarin.

Zijn christenen extra verantwoordelijk voor de uit de hand gelopen milieu- en klimaatcrisis?

Christenen zijn op z’n minst medeschuldig aan de klimaatcrisis. Er is verandering van denken nodig, zegt theoloog Kelly Keasberry. ‘Onze roeping is om Gods liefde te beantwoorden door zorg te dragen voor de wereld.’

Laurens van Gurp tekende een verlaten stad. Hij wordt voor zijn gedetailleerde werk geïnspireerd door architectuur en de natuur die hem omringt.

Drie dingen die ik leerde van Goede Vrijdag. 'Het geheim is groot, maar een kind voelt het aan'

Hoe doorleef je in een geseculariseerde tijd Goede Vrijdag? Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris komt met drie woorden die leven én samenlevingen kunnen veranderen.

Afbeelding

New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

Afbeelding

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

De Nederlands hervormde kerk in Landsmeer raakte leeg in 2002 en werd in 2015 verkocht aan de van oorsprong Filipijnse Iglesia Ni Cristo.

Protestants noorden ontkerkelijkte sneller dan katholiek zuiden. Landsmeer spant voorlopig de kroon

Protestantse kerken zagen hun ledenaantallen eerder teruglopen dan katholieke en Noord-Nederland ontkerkelijkte forser dan het roomse zuiden. Na een vertraging begin deze eeuw gaat de secularisering nu harder dan ooit.

Afbeelding

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Afbeelding

Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson.