Jezuïeten kiezen nieuwe leider via een speeddateproces

De huidige algemeen overste van de jezuïeten, de Spanjaard Adolfo Nicolás, kort nadat hij in 2008 in deze functie was gekozen. Inmiddels is hij 80 jaar en vindt hij het welletjes. Hij wil met pensioen. Geloof
De huidige algemeen overste van de jezuïeten, de Spanjaard Adolfo Nicolás, kort nadat hij in 2008 in deze functie was gekozen. Inmiddels is hij 80 jaar en vindt hij het welletjes. Hij wil met pensioen. | beeld ap / Riccardo De Luca
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Generale Congregatie van de jezuïeten is maandag van start gegaan, met als doel een nieuwe leider te kiezen. Dat gebeurt via een uitzonderlijk, maar beproefd speeddateproces. ‘Als je het niet met eigen ogen gezien hebt, kun je het niet geloven’, zegt de in Rome wonende jezuïet Orlando Torres.

Rome

Met rond de 16.400 leden wereldwijd vormen de jezuïeten de grootste mannelijke orde in de Rooms-Katholieke Kerk. De huidige algemeen overste, de Spanjaard Adolfo Nicolás (80), wil met pensioen. Evenals zijn Nederlandse voorganger Peter Hans Kovenbach (inmiddels 87) in 2008, vindt ook hij het niet nodig om in het harnas te sterven, zoals de regels eigenlijk voorschrijven.

Dus moet er een nieuwe algemene overste gekozen worden. Deze wordt wel ‘de zwarte paus’ genoemd, vanwege zijn zwarte kledij en de grote invloed die hij dankzij de vele jezuïeten overal ter wereld heeft.

Het is de 36e G …
Dit is 17% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?