Inhaalslag voor ‘linkse heiligen’

Pelgrims uit El Salvador houden een poster van bisschop Oscar Romero omhoog tijdens een bezoek aan het Vaticaan. Geloof
Pelgrims uit El Salvador houden een poster van bisschop Oscar Romero omhoog tijdens een bezoek aan het Vaticaan. | beeld afp / Alberto Pizzoli
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Vorige maand verklaarde paus Franciscus de vermoorde aartsbisschop Oscar Romero heilig. Deze sociaal bewogen bisschop was jarenlang vanuit het Vaticaan met argwaan bekeken. Nu staan er meerdere andere mannen en vrouwen in de wachtrij om zalig en heilig verklaard te kunnen worden. Is er sprake van een inhaalslag van ‘linkse heiligen’?

Rome

Het kan verkeren in de Rooms-Katholieke Kerk. Vorige week kondigden de jezuïeten aan dat hun voormalige hoofd, Pedro Arrupe, klaar staat om een zaligverklaringsprocedure in te gaan.

Deze Spaans-Baskische jezuïet stond jarenlang aan het hoofd van het invloedrijke genootschap, maar kreeg het ook flink aan de stok met paus Johannes Paulus II die onder meer Arrupes steun aan de Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheologie met verontwaardiging gadesloeg.

Toen Arrupe een hersenbloeding kreeg, greep de Poolse paus in. Hij zorgde er via een harde ingreep voor dat diens opvolger gematigder en minde …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?