In memoriam: Henk Vreekamp (1943-2016) overleden bij verkeersongeval

Geloof
beeld wikipedia
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De protestantse emerituspredikant en theoloog Henk Vreekamp (72), vooral bekend vanwege zijn werk over de verhouding tussen kerk en Israël, is maandagmiddag omgekomen bij een ernstig verkeersongeluk in Epe (Gelderland).

Henk Vreekamp was juist vorige week als consulent verbonden aan de hervormde wijkgemeente Grote Kerk in Epe, vertelt de voorzitter van de kerkenraad Albert Wubs. De Grote-Kerkgemeente is sinds kort vacant vanwege het emeritaat van ds. Sebastiaan Zitman. De schok voor de kerkelijke gemeente is volgens Wubs geweldig groot.

Vreekamp was eerder predikant van de Sionskerk in Epe.Een personenauto reed rond drie uur tegen het gemeentehuis, waar ds. Vreekamp op dat moment langs liep. Bij deze aanrijding kwam hij om het leven, terwijl de vrouwelijke bestuurder zwaargewond raakte. Naar verluidt zou zij onwel geworden zijn.

Henk Vreekamp vervulde na zijn werk als gemeentepredikant in Oosterwolde en Epe tal van bestuurlijke functies binnen de toenmalige Hervormde Kerk. Zo was hij lid van de Raad voor zaken van Kerk en Theologie, lid en adviseur van de synode, en secretaris van de Raad voor de Verhouding van Kerk en Israël. Hij was ook bestuurslid en voorzitter van het Overlegorgaan voor Joden en Christenen in Nederland.

In 2003 verscheen zijn boek Zwijgen bij volle maan, ‘als vrucht van onderzoek naar de verhouding van jodendom, christenen en heidendom in Noord-Europa’, zoals hij het zelf op zijn website heeft geformuleerd. Dit boek heeft bekendheid gekregen vanwege de wijze waarop Vreekamp zijn Veluwse-heidense wortels heeft onderzocht. De Germaanse godenwereld en het godenboek de Edda komen daarbij uitgebreid in beeld.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?