In memoriam dominee Bart van Veen

Geloof
beeld Joost Hoving
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Met zijn kleindochter op de arm dankte dominee Bart van Veen op 23 april God voor zijn leven. In een volle Petrakerk in IJmuiden werd enthousiast gezongen en gedanst – en Van Veen danste mee. Het gaf hem energie om de dag erna ook nog te preken. Het was zijn laatste preek: afgelopen zondag overleed hij, 51 jaar oud, aan kanker.

Van Veen was vrijgemaakt-gereformeerd predikant, eerst in Lisse en Voorschoten en sinds 2009 in de met christelijk-gereformeerden gevormde samenwerkingsgemeente in IJmuiden. Hij viel op door zijn lange haren en zijn passie voor muziek. Vanaf zijn tienerjaren speelde hij drums. Zo was hij tien jaar drummer van gospelband De Wissel. ‘Mijn grootste droom was fulltime muziek maken’, zei hij in een recent interview met deze krant (ND 23 april). Hij werd echter dominee.

Als predikant vond hij het belangrijk jongeren te bereiken. Bij catechisatie nam hij de vragen waar jongeren mee worstelen als uitgangspunt. Naar zijn ervaring leidde dat tot gesprekken met diepgang: ‘Als ze zeggen dat je te vroeg stopt met catechisatie, is dat mooi om te horen.’

Van Veen had daarnaast veel aandacht voor relaties. Hij was vaak present bij de marriage course en bij activiteiten voor alleenstaanden. Dat had ook te maken met zijn persoonlijke geschiedenis. Zijn eerste huwelijk liep stuk en enkele jaren na de scheiding overleed zijn ex-vrouw. Het was een cruciale periode in zijn leven, die hem dichter bij God bracht. ‘Hij is de Betrouwbare. Hij is echt te vertrouwen.’ Zijn tweede vrouw ontmoette hij via een datingsite op internet.

In de zomer van 2015 werd bij Van Veen maagkanker geconstateerd. Vlak na Pasen bleek dat de kanker was uitgezaaid en dat er medisch gezien geen genezing meer mogelijk was. ‘We weten niet wat Gods plan is en waarom dit gebeurt’, zei hij. Ook in deze situatie wilde hij God blijven loven. Daarom organiseerde hij in IJmuiden een ‘dankdienst voor het leven’. Na die dienst ging zijn gezondheid erg snel achteruit. Drie dagen na zijn 51e verjaardag overleed Bart van Veen.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?