Hoe Amazone én kerk op adem komen

Rooms-katholieke pelgrims in een processie per boot ter gelegenheid van het jaarlijkse feest van Maria’s onbevlekte ontvangenis. Ze varen over de rivier de Caraparu in de Braziliaanse Amazone. Geloof
Rooms-katholieke pelgrims in een processie per boot ter gelegenheid van het jaarlijkse feest van Maria’s onbevlekte ontvangenis. Ze varen over de rivier de Caraparu in de Braziliaanse Amazone. | beeld reuters / Paulo Santos
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De komende drie weken overleggen bisschoppen, experts en christenen uit Zuid-Amerika over klimaat, milieu en kerk in het Amazonegebied. De kans is groot dat er vergaande plannen worden uitgebroed.

De officiële titel van de bisschoppensynode die zondag in de Sint-Pieter in Rome begint, spreekt boekdelen: ‘De Amazone: nieuwe wegen voor de kerk en voor integrale ecologie’. Het is een expliciete erkenning dat de omgang met de aarde vernietigend uitpakt, terwijl de Rooms-Katholieke Kerk pastoraal en organisatorisch vastloopt.

En waar voor veel mensen de Amazone zich hooguit in de rand van hun blikveld bevindt – want ver van de financiële, economische, politieke en culturele centra op de aardbol – maakt de Argentijnse paus Franciscus er een laboratorium voor vernieuwing van.

De thema’s van …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?