Luister naar

Geweldig. Een nieuw hart. Halleluja!

Nieuws
Kerkdiensten vormen het centrum van het kerkelijk leven, maar halen zelden dekrant. In de zomermaanden bezoekt een redacteur elke week een willekeurig gekozen dienst, vreemdaan zijn eigen kerkelijke traditie.
Maurice Hoogendoorn Maurice Hoogendoorn
maandag 13 augustus 2012 om 10:50
Geweldig. Een nieuw hart. Halleluja!
Geweldig. Een nieuw hart. Halleluja!

Bij welke kerk zijn we te gast?

Bij de Sionkerk in Arnhem. Tot 2010 was de kerk de thuisbasis van een hervormde gemeente, maar sinds twee jaar is het gebouw eigendom van pinkstergemeente Filadelfia. De kerk is landelijk aangesloten bij de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE). In de gemeente is veel aandacht voor persoonlijke bekering en geloofsbeleving en voor de gaven van de Heilige Geest.

Hoe ziet de kerk eruit?

De kerk, in gebruik genomen in 1963, heeft een redelijk klassieke uitstraling. Het dak is plat en op het gebouw is een grote koperen klok bevestigd, die voor aanvang van de dienst wordt geluid. Het gebouw kent twee gedeeltes: de kerkzaal en een lagere ruimte waar na de dienst koffie wordt gedronken. De kerkzaal is aardig donker met grijze muren. Aan één wand hangt een spandoek met daarop: God is altijd groter dan uw nood. Vooraan is een groot podium waarop een band zich uitgebreid heeft geïnstalleerd.

Welke mensen zitten er?

Bij binnenkomst stappen meteen al een paar mensen op me af. De voorganger drukt kerkblad De Schakel en een gadget in mijn hand een laserlampje met daarop het adres van de website van de kerk. Eenmaal plaatsgenomen in de kerkzaal valt op dat iedereen die binnenkomt even handen schudt met de mensen voor, achter en naast zich. Eén oude man gaat zelfs iedereen langs.

Er zijn vanochtend naar schatting ruim honderd bezoekers, van alle leeftijden. Opvallend is dat er opmerkelijk veel leden met Indonesische wortels zijn.

De kledingstijl is eenvoudig. Sommige oudere mannen lopen in pak, de voorganger incluis. Bij de vrouwen zijn jurken geliefd, maar dat kan ook met het zonnige weer deze zondag te maken hebben.

Hoe is de viering vormgegeven?

De dienst duurt zon twee uur en bestaat voor het grootste deel uit zingen. De nieuwste Opwekkingsliederen zijn in trek, maar ook enkele gouwe ouwe zitten ertussen, zoals Here der heren en Ik bouw op U. Tussen de liederen door vertelt een zangeres iets persoonlijks. Vandaag is er ook avondmaal. Vier broeders en de predikant nemen op het podium plaats achter een tafel. Na een stil gebed waarin de gemeenteleden tijd krijgen om het in orde te maken met God eet men brood en drinkt men wijn. Daarna wordt er feestgevierd met een vrolijk lied. Jij weet wel welk lied we gaan zingen, hè Rie?, roept de predikant naar een vrouw achter in de zaal. Jaha, De kracht van Jezus, roept zij terug. Het blijkt een bekende kraker voor de gemeente, waarbij hard wordt geklapt.

Wat is de boodschap van de predikant?

Voorganger Gerrit Spreeuwers preekt over Matteüs 9 (De oogst is groot, maar er zijn weinig arbeiders) en Lucas 17, waarin Jezus tien melaatsen geneest. Slechts een van hen dankt Hem er achteraf voor. De predikant richt zich eerst op Jezus houding: Hij veroordeelt de melaatsen niet, maar is met hen bewogen. Die houding moeten christenen ook aannemen, vindt Spreeuwers. Er zijn miljoenen mensen die ronddwalen zonder Redder, zonder hoop, die verloren gaan. Wij moeten ze laten weten dat Jezus van hen houdt.

In het tweede deel gaat hij in op geestelijke onreinheid. Ons denken wordt besmet door een wereld die denkt zonder God. Hij begint over de Gay Pride die de dag ervoor in Amsterdam plaatsvond. Dat wordt gebracht als een feest, maar het is een massa schapen zonder herder, in grote nood. Uit Ezechiël 18 leest hij over een oproep tot inkeer (gericht aan het volk Israël). In hoofdstuk 36 leest hij dat God de Israëlieten een nieuw hart en een nieuwe geest zal geven. Die lijn trekt hij door naar het heden. Is dat niet geweldig, een nieuw hart? Zijn publiek antwoordt met halleluja en amen.

Een vaste bezoeker

Onder de koffie komt een man op me af die al dertig jaar tot de gemeente behoort. Daarvoor was hij hervormd. Die kerk vond ik niet duidelijk genoeg. We moeten gewoon doen wat Jezus en Paulus ons zeggen, dat geldt voor iedereen. Tegelijk roemt hij de ruimte die er in zijn huidige kerk is. Er is net een vrouw uit de Vergadering der Gelovigen lid van onze gemeente geworden. Zij wil een hoedje blijven dragen en dat vindt iedereen hier prima.

En verder

In kerkblad De Schakel staat een avond over Israël aangekondigd. Ook wordt meegedeeld dat er 20 juni bijna 900 euro is opgebracht voor Stichting Koresh, die wil meewerken aan het herstel van Gods volk, Israël, en aan bewustwording in de wereld voor Gods plan met Israël en de Gemeente.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Patrick van der Linden (48), Niels Stouten (30) en Lia Verhaar (46)

De muziek van Bach verwondert deze mensen: 'De Johannes-Passion laat Jezus al 300 jaar als Heer zien'

De Johannes-Passion van Bach bestaat 300 jaar. Daarom wordt het stuk dit jaar extra vaak uitgevoerd tijdens de passietijd. Drie liefhebbers over hun ervaringen: 'Al ken ik het stuk goed, elke uitvoering is weer anders.'

De helft van de Duitse bevolking vindt dat het dansverbod op Goede Vrijdag wel wat versoepeld mag worden.

Waarom dansen op Goede Vrijdag is verboden in Duitsland en dat voorlopig zo blijft

Dansen in discotheken is op Goede Vrijdag verboden in Duitsland. Lang niet iedereen is het eens met het ‘dansverbod’. Toch blijft het van kracht. ‘Juist in onze tijd is het goed om even stil te staan.’

Petraeus werd uitverkoren om de serie te schieten, onder andere in de Armeens Apostolische Kerk Surp Hoki.

Voor zijn bekroonde fotoserie bezocht Bram 36 migrantenkerken. 'Soms is het prachtig, soms totale herrie'

Zesendertig zondagen ging fotograaf Bram Petraeus naar een migrantenkerk. Voor zijn fotoserie krijgt hij de Zilveren Camera 2023, een journalistieke prijs. 'Na een paar zondagen heb ik toch maar oordopjes meegenomen.'

Job Aantjens en Gerrita van de Haar komen uit dezelfde reformatorisch traditie, maar gaan verschillend om met hun homoseksualiteit.

Allebei christen en homo: Job leeft celibatair, Gerrita heeft een relatie. 'God geeft mij hier rust over'

Wat doe je als je als jonge christen ontdekt dat je homo bent? Job Aantjes (20) en Gerrita van de Haar (32) in gesprek over hun ervaringen. ‘Niet al mijn familieleden komen nog op de koffie, nu ik samenwoon met een vrouw.’

Afbeelding

Kleurrijk nieuw jaar voor hindoes

Ieder jaar in februari of maart breken grote delen van India uit in een kleurrijke feestvreugde. Tijdens het Holi-feest vieren hindoes zowel nieuwjaar als de overwinning van het goede op het kwade, van de lente op de winter.

Blindentolk Hilbert Geerling tolkt live bij The Passion in Zeist op 28 maart

Dankzij Hilbert kunnen ook blinden The Passion 'zien'. 'Het werkt als een tierelier'

Kippenvel krijgen van The Passion terwijl je het niet kunt zien. Blindentolk Hilbert Geerling maakt dat mogelijk op Witte Donderdag. ‘Als iedereen begint te lachen, moet ik zorgen dat een blinde op hetzelfde moment lacht.’