Luister naar

Gemengd bidden bij Klaagmuur

Nieuws
Bij de Klaagmuur in Jeruzalem komt een officiële en permanente plaats waar mannen en vrouwen gezamenlijk kunnen bidden. Hiertoe heeft de Israëlische regering zondag besloten. Het besluit moet een einde maken aan een slepend conflict.
Tilly Dodds
maandag 1 februari 2016 om 20:34
Een joodse vrouw met een gebedsmantel om bidt hardop bij de Klaagmuur in Jeruzalem. Orthodoxe joden zijn van mening dat dit in strijd is met de joodse wetgeving.
Een joodse vrouw met een gebedsmantel om bidt hardop bij de Klaagmuur in Jeruzalem. Orthodoxe joden zijn van mening dat dit in strijd is met de joodse wetgeving. ap / Ariel Schalit

Jeruzalem

Vijftien ministers spraken zondag hun steun uit voor het plan, vijf waren tegen. De tegenstemmers – onder meer de ministers Aryeh Deri (Binnenlandse Zaken), David Azoulay (Religieuze Zaken) en Ze’ev Elkin (Immigratie) – zijn allemaal orthodoxe joden. Om de huidige rechtse coalitie van Likud, Kulanu, Joodse Huis, Shas en Verenigd Thora-Jodendom niet in gevaar te brengen, legden de tegenstanders zich bij het besluit neer.

De instelling van een ‘gemengde’ gebedsplaats bij de Klaagmuur is afgedwongen door niet-orthodoxe joodse groeperingen en – vooral – de feministische organisatie Women of the Wall (WoW).

Leden van WoW hebben jarenlang actie gevoerd bij de Klaagmuur, die officieel de ‘Westelijke Muur’ heet. Zij verzetten zich tegen de opvatting van orthodoxe beheerders van de Muur, dat het gezamenlijk bidden van mannen en vrouwen in strijd is met de joodse wetgeving. Bij dat verzet kwam het geregeld tot vechtpartijen en arrestaties.

symbool

De onenigheid over de Muur groeide in de loop van de tijd uit tot een symbool van de toenemende spanningen tussen degenen die de joodse wetgeving zeer strikt interpreteren, en de meer modern ingestelde joden. In 2013 beval premier Benjamin Netanyahu dat er een oplossing voor het conflict rond de Klaagmuur moest komen.

De Klaagmuur, op de Tempelberg in Jeruzalem, is het resterende deel van de muur rond het terrein waarop de Joodse Tempel stond, die in 70 na Christus door de Romeinen werd verwoest. Op het terrein staan nu de al-Aqsamoskee en de Rotskoepel. De Tempelberg is voor zowel joden als moslims een heilige plek. Bij de Klaagmuur komen joden uit de hele wereld bidden. Velen van hen stoppen briefjes met gebeden tussen de stenen van de muur.

De ruimte vóór de muur is verdeeld in verschillende zones. Zo is er een gedeelte voor orthodoxe joden en een voor niet-orthodoxe joden. De zone voor de orthodoxen kent gescheiden delen voor mannen en vrouwen, en dat blijft ook zo. De zone voor niet-orthodoxe joden, waarbinnen een klein gedeelte is afgeschermd voor alleen vrouwen, wordt daarentegen flink uitgebreid. Daar komt, naast het gedeelte voor vrouwen, de plek voor gezamenlijk gebed. Die moet ruimte gaan bieden aan in totaal 1200 mensen. Op het terrein voor gezamenlijk gebed, dat nog dit jaar gereed moet komen, mogen joodse vrouwen voortaan ook hardop gebeden uitspreken, uit de Tora lezen en de traditionele talliet (gebedsmantel) en tefilin (gebedsriemen) dragen.

regels respecteren

Het nieuwe terrein wordt officieel geregistreerd in Israëls Wet op de heilige plaatsen en komt onder beheer van een speciale commissie, waarin ook vertegenwoordigers zitten van WoW, de bewegingen van Reform – en Conservatieve joden en de Joodse Federaties van Noord-Amerika.

WoW juicht het regeringsbesluit toe als ‘historisch’ en als ‘een omwenteling voor vrouwen en het joods pluralisme’. Toch heeft de feministische organisatie niet kunnen voorkomen dat het centrale gedeelte van de Klaagmuur exclusief blijft voorbehouden aan orthodoxe joden. Willen vrouwen in de voor hen bestemde zone van het orthodoxe deel bidden, dan moeten ze daarbij de strikte regels van de orthodoxe joden respecteren. Dat betekent dat ze in die zone geen gebedsmantel en gebedsriemen mogen dragen en dat ze er niet hardop mogen bidden.

De orthodoxe rabbijn van de Klaagmuur, Shmuel Rabinowitz, zei het regeringsbesluit ‘met pijn in het hart en een zucht van opluchting’ te hebben vernomen. Hij erkende dat de Muur was veranderd van een plaats die mensen verenigt, in een plaats van onophoudelijke ruzies.

Premier Netanyahu spreekt van een ‘creatieve oplossing’ en ‘een compromis voor een gevoelig onderwerp’. Hij hoopt dat de nieuwe regeling ‘het volk van Israël zal verenigen’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Patrick van der Linden (48), Niels Stouten (30) en Lia Verhaar (46)

De muziek van Bach verwondert deze mensen: 'De Johannes-Passion laat Jezus al 300 jaar als Heer zien'

De Johannes-Passion van Bach bestaat 300 jaar. Daarom wordt het stuk dit jaar extra vaak uitgevoerd tijdens de passietijd. Drie liefhebbers over hun ervaringen: 'Al ken ik het stuk goed, elke uitvoering is weer anders.'

De helft van de Duitse bevolking vindt dat het dansverbod op Goede Vrijdag wel wat versoepeld mag worden.

Waarom dansen op Goede Vrijdag is verboden in Duitsland en dat voorlopig zo blijft

Dansen in discotheken is op Goede Vrijdag verboden in Duitsland. Lang niet iedereen is het eens met het ‘dansverbod’. Toch blijft het van kracht. ‘Juist in onze tijd is het goed om even stil te staan.’

Petraeus werd uitverkoren om de serie te schieten, onder andere in de Armeens Apostolische Kerk Surp Hoki.

Voor zijn bekroonde fotoserie bezocht Bram 36 migrantenkerken. 'Soms is het prachtig, soms totale herrie'

Zesendertig zondagen ging fotograaf Bram Petraeus naar een migrantenkerk. Voor zijn fotoserie krijgt hij de Zilveren Camera 2023, een journalistieke prijs. 'Na een paar zondagen heb ik toch maar oordopjes meegenomen.'

Job Aantjens en Gerrita van de Haar komen uit dezelfde reformatorisch traditie, maar gaan verschillend om met hun homoseksualiteit.

Allebei christen en homo: Job leeft celibatair, Gerrita heeft een relatie. 'God geeft mij hier rust over'

Wat doe je als je als jonge christen ontdekt dat je homo bent? Job Aantjes (20) en Gerrita van de Haar (32) in gesprek over hun ervaringen. ‘Niet al mijn familieleden komen nog op de koffie, nu ik samenwoon met een vrouw.’

Afbeelding

Kleurrijk nieuw jaar voor hindoes

Ieder jaar in februari of maart breken grote delen van India uit in een kleurrijke feestvreugde. Tijdens het Holi-feest vieren hindoes zowel nieuwjaar als de overwinning van het goede op het kwade, van de lente op de winter.

Blindentolk Hilbert Geerling tolkt live bij The Passion in Zeist op 28 maart

Dankzij Hilbert kunnen ook blinden The Passion 'zien'. 'Het werkt als een tierelier'

Kippenvel krijgen van The Passion terwijl je het niet kunt zien. Blindentolk Hilbert Geerling maakt dat mogelijk op Witte Donderdag. ‘Als iedereen begint te lachen, moet ik zorgen dat een blinde op hetzelfde moment lacht.’