Gelukkiger van geven: Vervoer voor Leendert

Geloof
beeld Robbert Roos
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Gelukkiger van geven brengt mensen onder de aandacht die concreet geholpen kunnen worden. Vandaag: Leendert van Gemeren uit Zoetermeer heeft een brommobiel nodig. Hij is getrouwd, vader van vier kinderen, chronisch ziek en chronisch optimistisch.

‘In 2007 bleek na bloedonderzoek dat ik ernstig ziek was. Een defect auto-immuunsysteem. Als ik in een bus of trein stap, of een winkelwagentje aanraak, word ik zomaar ziek. Ik kom alleen buiten voor een noodzakelijke boodschap en om foto’s te maken in de natuur.

Ik ga op mijn scooter, al heeft mijn arts dat afgeraden. Ik gebruik prednison, dan loert botontkalking om de hoek. Als ik val, kunnen er zomaar wervels inzakken. Dus rijd ik heel langzaam en dat is ook weer gevaarlijk met al die drempels in Zoetermeer.

Ik loop met een stok sinds ik in 1993 een ongeluk kreeg. Tot die tijd werkte ik in de zorg. Ik heb me laten omscholen tot opticien, kon dat toch niet volhouden en kreeg werk als helpdeskmedewerker in de ict. Maar dat hield op: ik krijg wel drie keer in het jaar twaalf weken longontsteking en was op het laatst soms zo moe dat ik op mijn werk in slaap viel terwijl er belangrijke klanten binnenkwamen.

In 2007 hadden artsen mij opgegeven, maar toen ik bleef leven, werd ik chronisch ziek verklaard. Ik mag werken, maar heb geen sollicitatieplicht.

Ik krijg tijdelijk een uitkering. Mijn vrouw zorgt voor het inkomen. Ze werkt 60 uur per week op een eigen administratiekantoor en zegt dat ik me geen zorgen hoef te maken. Maar om de kasten vol te houden, wil ik ook graag werken. Receptie en secretariaat, want ik heb een goed taalgevoel en kan snel typen. Een paar ochtenden, want na al die jaren is de fut uit mijn lichaam.

Ik moet er zijn voor mijn gezin. Ik ben de enige thuis die kan koken. Dat heb ik ooit geleerd door een stage in de keuken van een zorginstelling. We hebben vier kinderen. Twee thuis, één uitwonend (zij is student) en één in een pleeggezin van Timon. Hij is autistisch en was niet te handhaven, onder meer vanwege agressie. Dat vond ik bedreigend, zeker omdat ik geregeld thuis aan het infuus moet.

Artsen hebben op sommige momenten in mijn leven gezegd dat ik ging sterven: ‘‘Doe je ogen maar dicht, want morgen ben je er niet meer.’’ En toch werd ik weer wakker. Ik houd rekening met God en Hij met mij. Daardoor kan ik moed vatten, want als ik mijn kop zou laten hangen, zou het niet lang meer duren.

En ook dankzij mijn karakter kan ik niet bij de pakken neerzitten. Ik heb ADHD. Dan flap je er weleens wat uit. Mensen zeggen dat ik scherpe humor heb, maar het geeft me ook een drive om door te gaan.

Ik ben 48 en niemand ziet aan mij dat ik beperkt ben, daarom wil ik niet in zo’n gehandicaptenwagentje. Maar ik zou wel geholpen zijn met een moderne brommobiel. Die kan niet omvallen. Dan kan ik mijn eenzaamheid doorbreken en werk gaan zoeken.

Ik heb deze actie niet bedacht, maar als er 4000 euro voor een brommobiel binnenkomt, dan legt mijn vrouw de laatste 500 bij en dan verkoop ik mijn scooter. Wat die dan opbrengt, geef ik aan de volgende die aan bod komt in ‘Gelukkiger van geven’. Pay it forward, heet dat.’  

Wil je een bijdrage leveren of iemand aandragen die hulp nodig heeft? Ga naar Gelukkigervangeven.nl.

Doe je mee?

Mensen die het niet zo makkelijk hebben en daaronder lijden, kun je regelmatig toch verder helpen met een zetje in de rug. Dat kan op veel manieren: geld geven, contacten leggen, bijstaan tijdens een rechtszitting of helpen met een klus.

Volgens het onderwijs van Jezus (Handelingen 20, 35) maakt geven gelukkiger dan ontvangen. Daarvoor wil deze rubriek een hulpmiddel zijn. Samen bergen verzetten door te delen, vanuit de gedachte dat deze wereld alles te bieden heeft wat nodig is.

Elke maand brengen we iemand anders voor het voetlicht en doen we verslag van voorgaande acties. Het Nederlands Dagblad haakt daarmee aan bij een initiatief van voorganger en pionier Jan Wolsheimer uit Woerden.

Bijlagen

Fotoserie, 2 foto's
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?