Europees hof wil dat Italiaanse kerk miljarden betaalt

Kerken in Italië mogen fiscaal niet bevoordeeld worden in vergelijking met bijvoorbeeld een school of een bed and breakfast, vindt het hof. Geloof
Kerken in Italië mogen fiscaal niet bevoordeeld worden in vergelijking met bijvoorbeeld een school of een bed and breakfast, vindt het hof. | beeld afp / Christof Stache
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft Italië opgedragen om door de Rooms-Katholieke Kerk niet betaalde belastinggelden uit de periode 2006-2011 terug te vorderen. Dit kan oplopen tot miljarden euro’s.

Luxemburg

De uitspraak betreft vrijstelling van lokale belastingen over onroerend goed dat door de Katholieke Kerk gebruikt wordt voor onderwijs en huisvesting. De Europese rechters hebben een eerder besluit van de Europese Commissie uit 2012 teruggedraaid.

De Europese Commissie had de vrijstelling van lokale belastingen toen weliswaar als illegale praktijk gekenmerkt, maar terugvordering van de niet-betaalde belastingen als ‘onmogelijk’ gekenmerkt. Deze terugvordering is nu door de rechters alsnog opgedragen, ‘desnoods een deel ervan’.

Het beroep was aangetekend door …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?